Кой е истинският Рейнман?

Историята на Ким Пик – геният-аутист, вдъхновил киношедьовъра от 1988 г. „Рейнман“

Автор: Силвия Борисова

Ким Пик става известен още като човека-компютър – неговите феноменални способности привличат вниманието дори на учените от НАСА, докато работят върху създаването на изкуствен интелект. Той е един от петдесетината гении в целия свят със синдром на Аспергер, или „синдрома на учения“, който превръща мозъка в уникално хранилище за информация.

Ким Пик е наизустил 10 000 книги и е запечатал неимоверно количество знания от 15 различни научни области благодарение на своята работеща на невероятни обороти фотографска и слухова памет. Именно той е прототипът на героя на Дъстин Хофман от знаменития филм „Рейнман“ (Rainman, 1988) на режисьора Бари Левинсън:

Скоро след като Чарли Бабит (Том Круз) открива, че има брат аутист Реймънд (Дъстин Хофман), той го повежда на едно незабравимо пътешествие. Или може би Реймънд е този, който определя посоката?

От отказа му да пътува по натоварените магистрали до пълен психически срив заради пропуснато телевизионно предаване насред Оклахома, Реймънд докарва Чарли до ръба на търпението му, а след това напълно разчупва рамките на самовлюбения живот, който по-младият му брат е свикнал да води.

Това, което започва като нервно пътуване из страната, скоро се превръща в мистична одисея на любовта и себенамирането: Реймънд успява да преобрази Чарли, който намира сили да надрасне своите предразсъдъци и да открие истинското лице на братската обич – именно благодарение на различния светоглед на Рейнман.

Източник:

Видео интервю на Кеворк Кеворкян с Ким Пик за предаването на БНТ „Всяка неделя“, 17.04.2005 г. URL: http://vsyakanedelya.blitz.bg/video/117  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *