#LoveErrors (Заблуди в любовта)

Кампания на Българския фонд за жените с подкрепата на AVON „Мисия срещу насилието над жени и момичета“

Автор: Пл@тформа за толерантност

#LoveErrors (Заблуди в любовта) е кампания на Българския фонд за жените за превенция на домашното насилие, която обръща внимание на всички онези сложни и нелеки ситуации, в които едно момиче, тийнейджърка или вече пораснала жена, може да се оплете в името на любовта – или пък под диктата ѝ… Кампанията стартира на 14 февруари 2019 г. и продължава и до днес, за да помогне на колкото се може повече млади жени да разпознават първите признаци на насилие в своята връзка.

Серията илюстрации от Мария Чешмеджиева запечатва в образ и слово в изящна книжка 20-те най-широко разпространени клишета и стереотипи, заради които жените търпят насилието над тях, търсят вината в себе си и нерядко не просто не смеят, ами смятат за нередно да потърсят помощ:

 „Аз го предизвиках. Аз съм си виновна“, „Беше пиян. Иначе не е груб“, „Щом ме ревнува, значи ме обича“, „Следи ме, за да знае, че съм в безопасност“…

– в действителност това са само малка част от заблудите на любовта, които със сигурност ви се е случвало да чувате със собствените си уши на улицата, в кафето или в градския транспорт, от приятелка или дори да сте изпитвали сами … За момичетата и жените-жертви на насилие спектърът на тези делюзии, заблуди и рискови ситуации се разширява още повече. А най-тъжното е, че понякога насилието и ужасът са целият им свят и в безсилието си продължават да си повтарят същите клишета до безкрай, защото дори не си представят друг изход.

#LoveErrors се появява на точното място, за да предизвика широк обществен отклик за ранното разпознаване на признаците на насилие, активно отношение на жените, поставяни в ролята на жертви, и предприемане на по-нататъшни меркиот страна на различни институции и организации. Кампаниите срещу насилието над жени и домашното насилие в България са повече от необходими в условията на тревожната статистика през последните години, че всяка трета жена в страната ни е жертва на насилие и че във връзките, в които неравноценността на мъжа и жената е силна и трайна, ескалацията на гнева и напрежението може да доведе дори до убийство – отново тъжен факт на нашата реалност.

Любовта пленява и обещава приказка: затова често пъти младите жени дори не разбират кога партньорът им е преминал онзи праг на тяхното достойнство, индивидуална свобода и базисни права на живот и благоденствие… Именно в това другият да прекрачи по нежелан, болезнен за нас начин нашите лични граници можем да открием и първите признаци на насилие. А когато не са и последни и се повтарят във времето, тази повтаряемост е сигурна червена лампичка, че трябва да спрем да търпим и че над личността ни се издевателства.

Илюстрация: Мария Чешмеджиева

Романтичната връзка е нещо трето, повече от уравнението Аз + Ти, но за поддържането и развитието ѝ са нужни двама. Щом веднъж уравнението се изкриви в полза на този с властта, гнева и заплахите, за другия остават страхът, самотата и безсилието. Затова в такива връзки, които се крепят на травматични отношения, нужда от външна помощ често имат и двете страни.

Митовете на любовта ни разказват в приказките, че звярът сам ще се превърне в принц благодарение на отдадената любов на девойката; че ако сме жени, трябва да пожертваме нещо от себе си – така, както Малката русалка се отказва от най-личното си: гласа и русалската опашка; че една целувка непременно ще заличи всичко лошо – от проклятието за вечен сън, което тегне над Спящата красавица, до безжизнеността на Снежанка, отхапала от отровната ябълка.

Цветята и подаръците, прекаленото внимание, неотлъчното присъствие на партньора ни в ежедневието може да са нашата сбъдната приказка, но може и да са другата страна на монетата – живот в заблудите на любовта, че някой ни желае доброто, без да ни оставя свободно пространство за глътка въздух. Затова, мило момиче, никога и по никакъв повод не забравяй:

Любовта е онова чувство, при което щастието на другия е жизненоважно за твоето собствено щастие.

—Робърт Хайнлайн

Ако не си щастлива заради думите и действията на човека до теб – помисли добре каква е причината за това и направи крачка към спокойствието и щастието си. Любовта е право на избор и на запазване на личността.

Кампанията е реализирана с подкрепата на AVON България като част от тяхната „Мисия срещу насилието над жени и момичета“, а творческата реализация е доброволческо дело на рекламна агенция Direct Media KRES.

Източници:

One reply on “#LoveErrors (Заблуди в любовта)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *