Мисия срещу насилието над жени и момичета

…която „да информира 100 милиона жени по света относно видовете насилие, да повиши чувствителността относно нефизическите форми на насилие и да говори открито за начините да потърсим или да дадем помощ в ситуация на тормоз“

Автор: Пл@тформа за толерантност

През 2018-а година Фондацията за жените на Avon прави глобално проучване на насилието над жени и момичета, което обхваща 14 400 жени в 15 страни. Проучването има за главна цел да покаже наяве „в каква степен жените по света се чувстват сигурни и защитени в обществото, в което живеят“, да изгради по-ясна представа в обществото какви са опитът и възприятието на жените при различните форми на насилие, основано на пола, – и така да послужи за отправна точка за последващи действия на противодействие на насилието и порочния кръг на страх и безсилие, в който се озовават жените-жертви.

Сред водещите заключения са следните:

• Една от пет жени не се чувства сигурна в своята общност. В Южна Африка и Турция всяка втора жена изпитва несигурност в обкръжението си.

• Само 60% от жените вярват, че жалбите за сексуално насилие ще бъдат взети на сериозно от правните системи и системите за правоприлагане; този процент пада до 48% в Перу.

• 59% от жените имат доверие на правната система да третира психическото насилие като престъпление; най-нисък е този процент в Турция – 45%. Нефизическите форми на злоупотреба много по-рядко са разбирани и осъзнавани като насилие: едва 55% от участничките в проучването смятат, че подлагането на финансова злоупотреба ще бъде третирано като престъпление. Само според 27% от жените в Русия и 38% от жените в Турция психическото насилие би се приело като престъпление от наказателните органи, в сравнение с 87% във Филипините и 77% в Колумбия.

• Повече от половината от жените съобщават, че те или техен близък са били жертва на тормоз.

Затова навръх Международния ден срещу насилието на жени 25-и ноември Avon стартира своята мисия „да информира 100 милиона жени по света относно видовете насилие, да повиши чувствителността относно нефизическите форми на насилие и да говори открито за начините да потърсим или да дадем помощ в ситуация на тормоз“.

Avon България решава да разшири обхвата на инициативата на национално равнище. Тъй като много често насилието над жени не се случва само у дома, в семейството, а и в училище, във виртуалното пространството, на улицата, по клубовете и дискотеките, както и от страна на предишни партньори. Също така насилието не е само физическо, ами и емоционално, финансово и психическо. Отстраняването на стереотипите, че „това е нормално, защото се среща често“, както и на общественото табу, свързано с  насилието върху жените, е от съществено значение да вървят ръка за ръка с широките разговори за трудните ситуации на жените-жертви на насилие, за да бъде възможна една навременна превенция на насилието, основано на пола.

Благодарение на партньорството между Avon България и „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ през 2018 г. е открита и гореща телефонна линия, която предлага професионална помощ за жертвите на домашно насилие в България. Номерът на линията – 080011977, е напълно безплатен и отворен по всяко време на денонощието.

Още ключови факти от глобалното проучване на Avon:

• 82% от жените смятат подсвиркването, подвикването и сексуалните коментари за форма на насилие.

• 40% от британките и 54% от полякините знаят как и къде да потърсят помощ.

• 38% от жените във Филипините вярват, че е задължение на жената да удовлетворява сексуалните желания на съпруга си всеки път, когато той го поиска, в сравнение с 9% на глобално ниво; 79% от филипинките смятат, че е редно да се използва контрацепция.

• 64% от жените в Бразилия, 62% в Аржентина и 61% в Южна Африка се вярват, че местните правни органи биха третирали сексуалния тормоз като престъпление.

• 44% от жените в Перу не вярват, че обвиненията в сексуален тормоз ще бъдат приети на сериозно;

• 88% от жените в Италия смятат, че настоятелното изискване на сексуален контакт от страна на мъжа е тормоз.

Източници:

One reply on “Мисия срещу насилието над жени и момичета”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *