Европейски център за правата на ромите

В борба срещу антиромския расизъм и злоупотребата с правата на човека по отношение на ромите

Европейският център за правата на ромите, или ЕЦПР (European Roma Rights Centre / ERRC) е международна правна организация в обществена полза, която работи активно за елиминиране на антиромския расизъм и злоупотребата с правата на човека по отношение на ромите чрез стратегически съдебни жалби, проучвания и политика на развитие, застъпничество и образование по правата на човека.

От създаването си през 1996 г. от екип, вдъхновен от законните победи на движението за граждански права в САЩ, ЕЦПР се стреми да предостави на ромите необходимите знания за борба с дискриминацията срещу тях и получаването на равен достъп до правосъдие, образование, жилищно настаняване, здравеопазване и други социални услуги.

ЕЦПР е член на Международната хелзинкска федерация за правата на човека и има консултативен статус в Съвета на Европа, както и в Икономическия и социален съвет на ООН. Посредством случаите, които ЕЦПР разглежда в цяла Европа, той има за цел да разкрие и да премахне дискриминационните структури както на социално, така и на институционално равнище, които нарушават правата на ромите. ЕЦПР подкрепя дела в национални и международни съдилища, както и пред международни органи, комисии и трибунали.

Във фокуса на ЕЦПР са застъпничеството и изследователската дейност: големият екип на Центъра работи на национално и международно ниво, за да гарантира, че въпросите за правата на човека, пред които са изправени ромските общности в Европа, са твърдо в политическия дневен ред. ЕЦПР провежда координирано своите застъпническа дейност и правни ангажименти и работят с медии и онлайн комуникации, за да разпространят своето послание за правата на ромите.

Източник

European Roma Rights Centre. Official website: http://www.errc.org/  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *