„Книжните жени“ от „Библиотека на кон“ (Pack Horse Library)

Доброто желание намира и начини – винаги, за всичко – под една или друга форма

Автор: Силвия Борисова

„Книжните жени“ на конете си в Хиндман, Кентъки. Kentucky Library and Archives

Инициативата Библиотека на кон (Pack Horse Library) е част от разработената през 1935 г. в САЩ Works Program Administration (WPA) на президента Франклин Рузвелт – програмна част от т. нар. Нов курс (The New Deal), създаден да помогне за извеждането на Америка от Голямата депресия. (*Само през 1933 г. безработицата е достигала до 40 процента в планински региони като Апалачия, където жителите са твърде отдалечени от големите градове, в които по-лесно биха намерили препитание.) С подпомагането на вече съществуващите странстващи библиотеки на кон в щата Кентъки се повишават едновременно заетостта и грамотността на цялото обхванато население. Необичайното в случая обаче е в това, че за разлика от повечето инициативи, финансирани от WPA, за странстващите библиотеки били наемани предимно жени:

„Книжните жени“ разпространявали на коне книжовността – книги, списания и вестници – от окръжните библиотеки до най-отдалечените планински общности в Кентъки, като яздели от 100 до 120 мили седмично на собствени коне, магарета или мулета, независимо от времето, а нерядко ходели и пеша или се качвали на гребни лодки до най-отдалечените домове. Обикновено били наемани жени от същата населена област, за да спечелят по-лесно доверието на местните хора.

По време на криза хората са способни да изобретяват особено полезни практики: така например на вече овехтелите списания и вестници бил вдъхнат нов живот, като поставяли по-запазените изрезки от тях в тематични албуми за занаяти, рецепти, традиционна медицина, молитви и пр., а старите коледни картички се раздавали като книгоразделители, за да се запазят книгите за по-дълго в добро състояние. „Книжните жени“ се стараели да попълват заявките за книги, четели на онези, които не можели да четат, и имали силно присъствие в поддържането на общностния дух в местността в онези трудни времена.

В края на 1938 г. вече имало 274 библиотекари, пътуващи в 29 окръга. Общо по програмата работели близо 1000 библиотекари на кон. Финансирането приключва по време на Втората световна война, през 1943 г., със закриването на самата програма. Едва през следващото десетилетие услугите за мобилни книги в района се възобновяват под формата на букмобил, чиято популярност нараства в цялата страна.

Мобилна библиотека с надпис: „Окръжна библиотека: искаме едно“. На панаира Роквил, Мериленд, 1928 г. Library of Congress / LC-DIG-NPCC-33353

През 2019 г. излезе историческият роман на американската писателка Ким Мишел Ричардсън, озаглавен „Книжната жена от Трабълсъм Крийк“ (The Book Woman of Troublesome Creek). Романът представлява дръзка и увлекателна история за съществувалите в Кентъки хора със синя кожа и смелостта, всеотдайността и упорството на една дама от този род, която е и една от жените от „Библиотека на кон“, –  че книгите имат чудодейното свойство да ни пренасят навсякъде, включително и да ни върнат у дома, когато ни се струва, че непоправимо сме се отдалечили.  

Източници: