Гитанджали Рао: първото Дете на годината на „Тайм“

„Наблюдавай, създавай спонтанни идеи в мисълта си, изследвай, изграждай и общувай“ – правилата на първото дете, спечелило почетната награда на „Тайм“ за 2020 г.

Автор: Силвия Борисова

Каква е първата ти асоциация, когато чуеш думата „учен“? Мъж, жена, възрастен или млад, как говори, как се държи, какво го интересува? Колко години е нужно да си живял, учил и работил, за да можеш да покажеш на света свое собствено научно изобретение?

Наградата „Дете на годината“

Идеята за наградата хрумва на екипа на авторитетното седмично новинарско списание „Тайм“, след като 16-годишната екоактивистка Грета Тунберг става най-младата носителка на наградата „Личност на годината“ през предходната 2019 г.

Така за пръв път в 98-годишната история на списанието се дава възможност за номиниране на деца и тийнейджъри като пълноправни личности в творчеството, науката и активизма за промяна и по-добро бъдеще в най-различни области. Повишеният достъп до образование, информация и разнообразни средства за общуване през последните десетилетия естествено е довел и до генерирането на по-ранна възраст на идеи и открития, насочени към подобряване качеството на живота и бъдещето на планетата ни.     

Списание „Тайм“ и детският телевизионен канал „Никелодеон“ се заемат с набирането на номинации за деца и тийнейджъри между 8 и 16 години в САЩ, които се отличават в делата си със своята „състрадателност, влиятелност, позитивност и изключителност“. Номинациите описват демонстрирани постижения и/или приноси в сферата на интерес на децата, включително сферите на изкуството, развлечението, предприемачеството, поп културата и спорта; или пък някакво изключително академично постижение.

Гитанджали Рао, музиката и изобретенията, които водят до един по-добър свят

След като за наградата се съревновават над 5000 номинирани деца, отличената на първо място е 15-годишната Гитанджали Рао, учен и откривател от Денвър, Колорадо.

Освен че е музикален талант, Гитанджали от години създава нови технологии в редица области. Вместо популярните сред връстниците ѝ видео канали и социални мрежи Гитанджали ежедневно следи новините в MIT Technology Review. Още на 12 изобретява устройство, което по бърз и евтин начин може да регистрира наличието на олово в питейната вода – с помощта единствено на въглеродни молекули и приложение за смартфон. Откритието ѝ е вдъхновено от действителен проблем в град Флин, Мичиган, където повече от година питейната вода била замърсена с тежкия метал и жителите развили сериозни здравословни проблеми. Рао е създала и приложение и разширение за Chrome, наречено Kindly, което използва изкуствен интелект за откриване на кибертормоз и инсталирано на телефона на детето, разпознава конкретни думи в чатовете, постовете и останалите форми на общуване във виртуалното пространство.

Момичето вече е в списъка на най-перспективните млади учени, а Google иска да направи биографичен филм за нейния живот, талант, изобретения и каузи.

Още от съвсем малка Гитанджали има една основна цел: да кара хората да се усмихват и да ги прави щастливи. Една от мечтите ѝ е да създаде измервателен уред за щастие, който да показва нивото на серотонин в тялото или количеството на гама лъчите. А във втори или трети клас започва да усеща огромното значение на науката за човешкия живот и не просто проявява детски интерес и любопитство към вселената на открития и разкодиране на тайните и загадките на заобикалящия ни свят, но осъзнава как пътят ѝ напред е неотделим от това откривателство.

Започнах да си мисля как можем да използваме науката и технологиите, за да създадем социални промени. Бях на около 10 години, когато казах на родителите си, че искам да изследвам технологията на сензорите за въглеродни нанотръби в изследователската лаборатория за качеството на водата в Денвър, а майка ми само ме попита: „Какво?“. Това беше просто този променящ се фактор, знаете, че тази работа ще бъде в ръцете на нашето поколение съвсем скоро. Така че ако никой друг не го направи, ще го направя аз.

И тъкмо защото сама вижда как телевизията, медиите и обществото са наложили един траен стереотип за учен – това е възрастният бял мъж, – Гитанджали недоумява наистина ли е нужно хората да имат разпределени роли в обществото според пола, възрастта и цвета на кожата си. Затова не просто създава устройства за решаване на проблемите на света, но се старае да вдъхновява и другите да правят същото. За целта Рао провежда работилници, на които нейните връстници могат да развият таланта си. Няма как един-единствен човек да реши всички проблеми на света, но светът ще е съвсем различно място за живеене, ако всеки се съсредоточи върху това, което го вълнува най-силно.

Знам от личен опит, че не е лесно, когато не виждаш друг като теб. Така че наистина искам да изпратя следното послание: „Ако аз мога да го направя, значи ти можеш да го направиш и всеки може да го направи“.

Младата изобретателка вече е постигнала целта си от 30 000 ученици, на които е била ментор – това е цяла огромна общност от млади иноватори!

Искрено се надявам, че работата, която вършат всички тези деца, определя иновациите като необходимост, а не като нещо, което вече е избор. Надявам се да мога да бъда малка част от това.

В момента Гитанджали работи по технология, която да помогне за откриване на биозамърсители във водата като паразити например. Технологията трябва да е евтина и точна, така че хората в страните от Третия свят да могат да идентифицират какво има във водата им.

Пълното интервю на Анджелина Джоли с Гитанджали за наградата „Дете на годината“ на „Тайм“ можете да гледате и прочетете тук: https://time.com/5916772/kid-of-the-year-2020/

Източници – информация, фотография и видео:       

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *