Български фонд за жените

17 години работа за повишаване на качеството на живота на жените и девойките в България

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената организация в България, която подкрепя местни неправителствени организации, работещи по правата на жените за постигане на тяхната равнопоставеност във всички сфери на обществения живот и за премахване на всяка форма на дискриминация и неравноценно отношение.

БФЖ работи за гарантиране на правата на жените и момичетата, за повишаване на осведомеността на обществото относно половите стереотипи и за тяхното изкореняване, за премахването на всички форми на дискриминация и насилие, основано на пола, както и за постигането на реална равнопоставеност между половете.

Идеята за създаване на Български фонд за жените възниква през 2003 г. По това време редица международни донори преориентират финансирането си към други региони на света. Благодарение на инициираната подкрепа от страна на Global Fund for Women – САЩ група съмишленици, начело с настоятелството на  Фондация „Джендър проект в България“ (ФДПБ), учредяват местен фонд, който постепенно да поеме основната грижа за набиране на средства и тяхното разпределяне чрез програми, насочени към проблемите на жените и девойките.

Вече 17 години БФЖ развива инициативи и проекти, насочени към благоденствието на жените и момичетата в България чрез изкореняване на насилието, дискриминацията и неравенствата. Фондът работи за повишаване на качеството на живота на жените, за разгръщане на потенциала им и по-пълно използване на техните възможности за образование, работа и социален живот, за достъпа им до образование и качествени услуги, както и за овластяването им да правят информирани и осъзнати избори относно своя живот и тяло.

Много момичета и жени вече са част от мрежата на БФЖ и участват активно в социалната промяна чрез алтернативни и иновативни женски инициативи за равнопоставеност на жените и мъжете и за осъзнаване на правата на жените като неразделна част от правата на човека. Емблематични примери за активната дейност на Фонда са:

  • конкурсът за подкрепа на артистични проекти на жени ВСИЧКО Е НАРЕД / EVERYTHING IS JUST FINE (2019);
  • конкурсът за подкрепа на феминистки проекти (2019);
  • проектът „Вечните хитове на България“ (2020– ), даващ гласност на страшната истина за ежедневието на над 1 000 000 български жени, изпълнено с насилие и завършващо с убийство на жена на всеки 2 седмици;
  • наръчникът „8 март е!“ (2021) с оригинални идеи за отбелязване на Международния ден на жените.

Една от ключовите инициативи на БФЖ през последните години, реализирана съвместно с Avon „Мисия срещу насилието над жени и момичета“, е проектът #LoveErrors – Заблуди в любовта. Под надслова „За любов без насилие“ женски екип от психотерапевти и юристи направи серия от уебинари, достъпни онлайн, целящи да помогнат на жените да излязат от омагьосания кръг на домашното насилие и да направят първи стъпки към своя по-добър живот.  

Източници:

  • Български фонд за жените (БФЖ). Официален сайт: https://bgfundforwomen.org/bg/
  • #LoveErrors. 2019. Кампания на Български фонд за жените „Заблуди в любовта“: https://loveerrors.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *