Богомила Самуилова: „Искам да предам наученото“

Личен архив

В следващия материал от поредицата „Среща с ТЯХ“ ви представяме Богомила Самуилова. Тя е на 20 години от село Певците, обл. Карлово. Обича да шофира и да снима. Редовно участва с приятели в общополезни инициативи. Тя е един от 34-те мултиплаери към „Пл@тформа за толерантност 2.0“, които през последните две години работиха усърдно, обединени от каузата за защита на правата на човека. 

Опиши себе си в пет думи.

Силна, смела, забавна, позитивна и малко срамежлива.

Какво означава за теб тази кауза и какво те накара да ѝ се посветиш?

За мен тази кауза означава изключително много. Благодарение на нея научих, че аз имам права, без значение дали някой хора ме мразят или казват, че ромската общност няма права. 

Истината е, че аз живея в такава среда, където хората искат да знаят какви права имат и как могат да се възползват от тях, но за съжаление няма източници на информация, от които да ги научат. Затова аз искам да предам натрупаните знания от работата си със Сдружение „Възможности без гранизи“ на своите съграждани.

Какво те прави обнадеждена и щастлива в днешния свят на все по-сложни глобални, мултикултурни и виртуализирани човешки взаимоотношения?

Вярата ми в Бог и работата ми с деца и младежи. Виждам смисъл, едва когато направя нещо за някого или пък когато някой се усмихне, защото съм му казала хубава дума.

Как би описала срещата си със Сдружение „Възможности без граници“ и съвместната си работа с екипа му с няколко думи? 

Полезна! Това е невероятна възможност за научаване на нови неща и създаване на приятелства.

Какво най-много ти се иска да кажеш на хората на твоята възраст?

Да мечтаят смело и да преследват това, което искат.  Да бъдат добри хора, за да имаме по-добър свят. Да вярват в себе си, защото бъдещото е в тях.

А на възрастните?

Да подкрепят младите хора и да не спират да се раздават за околните.

А на децата?

Да бъдат себе си! Децата са нашето добро.

*В поредицата „Среща с ТЯХ“ ви представяме мултиплаерите към „Пл@тформа за толерантност 2.0“, които застанаха зад каузата за борба срещу расизма, ксенофобията, словото на омразата и нетърпимостта в обществото и участваха активно в реализацията на проекта.