Barabaripen (2014)

Младите роми говорят за множествена дискриминация

Автор: Пл@тформа за толерантност

Barabaripen* (2014) съдържа житейски истории на деветима млади роми, засегнати от множествена дискриминация из различни части на Европа – Албания, Чехия, Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия, Испания и Обединеното кралство. Изданието включва също и анализ на мултикултурен екип от изследователи относно механизмите на дискриминация и обръща внимание на стратегиите, които младите хора използват, за да се справят с нея.

Barabaripen е образователен инструмент за повишаване на осведомеността, разработен от младежкия отдел на Съвета на Европа в рамките на План за действие за ромските младежи; в него ще откриете интересни предложения за образователни дейности с млади хора на базата на житейските истории, както и справочни материали.

Изданието разглежда по-конкретно следните основания за дискриминация: етническа принадлежност, сексуална ориентация и джендър идентичност, пол и мигрантски статус. Тази книжка ще ви запознае отблизо с това как младите хора живеят живота си в общността и извън ромските общности, с какво трябва да се справят и какви стратегии трябва да противопоставят на често срещаните дискриминационни нагласи, които ги заобикалят.

Целта на книжката е да подкрепи работата срещу дискриминацията и за правата на младите роми, както и да затвърди необходимостта от признаване на онези групи ромски младежи, които са изправени пред дискриминация на няколко нива, било в рамките на своята общност или извън нея.

Множествената дискриминация може да е отскоро възприет термин, но нейната реалност е дълбоко установена в обществата ни. Самите млади хора, като ни разказват своите истории със собствени думи и емоции, разкриват нейните дълбинни измерения и поражения върху личността; но от друга страна, през историите си те свидетелстват още и за хуманността, дълбочината, сложността и уникалността на всеки жизнен опит.

*Инструментът е кръстен на думата barabaripen, обвързана в хинди с варварството.

**Barabaripen можете да намерите на английски с пълен онлайн достъп на линковете по-долу.

Източници:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *