infopass-logo
Demo

Остарели религиозни или културни вярвания, водещи до дискриминация

Причини за дискриминация, коренящи се в религията

Остарели религиозни или културни вярвания, водещи до дискриминация

Всяко нещо, което разделя хората, има огромен потенциал да насърчава неразбирателство и омраза. Организираната религия играе особено силна роля при определяне на поведението към външни групи.

Наличието на силни религиозни вярвания може да доведе до директна религиозна дискриминация (християни срещу мюсюлмани, католици срещу протестанти), но може също да повлияе на поведението ни към други слоеве на обществото. Добри примери за това са действията на някои религиозни групи към жени или хомосексуалисти, които ги определят като греховни и призовават вярващите „с молитва и топлота" да ги преобразят. Разбира се, религиите могат и да са катализатор за промяна към по-добро, но също така имат отговорност да гарантират, че се проповядва толерантност и доброжелателство към всички хора, а не натрапчиво отрицание и клевети към други индивиди.

Различни тълкувания на религиозни книги показват, че някои от дискриминационните практики, които се представят като необходими или са наложени от религията, не са верни или погрешно се схващат, въпреки че все още се практикуват често. Има редица исторически примери, в които не-мюсюлманите в дадени държави са се ползвали с по-малко права спрямо правоверните, както и отказът да се наемат на работа граждани с мюсюлманско изповедание след терористичните атаки от 11 септември 2001 година в САЩ. Междурелигиозните сблъсъци предизвикват дискриминация сред онези, прекланящи се пред различни божества. Подвеждащо тълкуване на религиите може да доведе до дискриминация на поклонниците от една и съща религия: хомосексуалисти, хора с увреждания, жени и др.

Източник:
http://www.life123.com/parenting/education/social-studies/causes-of-discrimination.shtml

Раздел: Причини за дискриминацията

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon