infopass-logo
Demo

Луиза Мей Олкът - изборът да си писателка в "мъжки времена"

За малките жени, феминизма и избора да бъдеш себе си

Луиза Мей Олкът - изборът да си писателка в

Вероятно малко са онези от вас, които, когато чуят името на Луиза Мей Олкът, могат безпогрешно да го свържат с някоя от нейните творби. Затова пък романите й „Малки жени", „Добри съпруги", „Малки мъже" и „Синовете на Джоу" са така популярни, че дори днес, 147 години след написването на първия от тях, рядко се среща човек, който да не е чувал за историята на семейство Марч – история, за която самата Олкът ще признае, че е вдъхновена от собствения й живот, макар съдбата й да се оказва напълно различна от тази на героите в романите й.

Луиза Мей Олкът се ражда през 1832 г. в семейството на Амос и Абигейл Олкът и е тяхната втора от общо четири дъщери – също както семейството на така популярната й героиня Джо Марч. И действително, приликите между двете не се изчерпват с близостта между семействата. Понякога характерите на авторката и нейната героиня напълно се припокриват: и двете са горди и независими, и двете мечтаят да се реализират чрез писането, и двете, макар и на сравнително късен етап според тогавашните обществени порядки, жадуват да създадат семейство, което да продължи техните дела.

Но докато животът на Джо Марч се стича така, както тя самата желае, Луиза Мей Олкът не съумява да намери сродната си душа и умира неомъжена на 55 години. Самотността й личи по редовете на нейните романи през годините - от „Малки жени" до „Синовете на Джоу", от младежкия оптимизъм до зрелия реализъм.

Заради редкия шанс да сбъдне мечтата си за издаване на собствени романи във време, когато писането се възприема единствено като мъжка дейност, Луиза Мей Олкът се принуждава да крие всячески личния си живот - затова и днес до нас са достигнали много малко достоверни факти около живота на авторката.

За разлика от бедното, но сплотено семейство Марч, семейство Олкът не е било така щастливо, до голяма степен заради принудителните пътувания, които всички са предприемали заради духовните влечения на бащата. Оттук и ролята на мъжете в романите на Луиза Мей Олкът е спорна и често пъти - двойствена. Феминистичните нагласи на писателката се срещат още в най-раните й литературни опити. 

И до днес романите за семейство Марч са едни от най-харесваните произведения за млади хора – едновременно забавни, жизнерадостни и ненатрапчиво поучителни. Едно е сигурно – човек, който не е преживял истинско щастие и любов, не може да пише за него. Но и нещо повече - чрез творчеството и живота си Луиза Мей Олкът се е превърнала за поколенията в една от онези "малки жени", които разширяват хоризонтите на женското начало отвъд брака и майчинството.

 

Източник:

Валентина Маринова, Луиза Мей Олкът – за малките жени, феминизма и избора да бъдеш себе си, в: е-издание "Аз чета", 29.11.2011 г.: http://azcheta.com/luiza-mei-olkat-golemite/ 

Раздел: Лични истории

4.0/5 рейтинг (2 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon