infopass-logo
Demo

Нетолерантност у дома

Когато имаме проблеми с най-близките ни роднини

Нетолерантност у дома
pixabay.com

Как да говорите открито с най-близките ви хора, с тези, които обичате най-много - независимо дали става въпрос за отделен случай на нетолерантно отношение или за модел на поведение?

В такива моменти властта и традицията се включват в играта на човешките взаимоотношения – до голяма степен те са тези, които определят удобно ли е или е по-скоро обезпокоително да изразявате открито мнението си относно нетолератното поведение у дома.

У кого е властта в семейството? Кой установява тона за семейните взаимоотношения? Какви са ролите на възрастните и на децата и как думите им биха могли да носят по-голяма тежест или влияние?

Възникват и още въпроси: Било ли са нетолерантните разбирания част от всекидневния живот в дома, в който сте израснали? Продължавате ли да приемате това за норма? Прощавате ли тесногръдието, проявено от някои членове на семейството, в по-голяма степен от това на други членове? Дали „правилата" за това какво да се говори и какво – не, са различни за различните домове? Кой споделя вашите възгледи, които се противопоставят на подобна нетолерантност? Ако се подкрепяте взаимно, ще намерите ли по-подходящ начин да изразявате открито мнението си?

Споделянето и позоваването на общи ценности е един от начините да започнете да водите разговори у дома или с роднини. Опитайте се да кажете: „Нашето семейство е твърде важно, за да позволим да го разкъсат нетолерантни правила". Или: „Нашето семейство винаги е настоявало за справедливост – а забележките, които правиш, са ужасно несправедливи".

Или по-простичко: „Това ли е, което подкрепя нашето семейство?"

 

Източник: http://www.tolerance.org/publication/among-family 

Раздел: Дискриминацията е навсякъде

5.0/5 рейтинг (1 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon