infopass-logo
Demo

Дискриминацията, скрита в значението на думите

Защо хората от бялата раса се наричат експатриати, когато живеят и работят извън родината си, а хората от всички други раси се наричат имигранти?

Дискриминацията, скрита в значението на думите
by Matt Brandon

В речника на човешката миграция все още съществуват йерархични думи, създадени с цел да поставят белите хора над всички останали. Една от тези останали думи на скрита дискриминация е думата "експатриат".

Какво означава да бъдеш "експатриран"? И кой е "експатриат"? Това е лице, което пребивава временно или за постоянно в държава, различна от тази, в която е отраснал. Терминът идва от латинските думи ex ("извън") и patria ("страна, родина").

Това определение предполага, че експатриат е всеки човек, който работи извън своята страна за определен период от време - независимо от цвета на кожата му или от страната, от която идва. В действителност обаче "експатриат" е термин, който се отнася изключително до западните хора, отиващи да работят в чужбина.

Африканците са имигранти; арабите са имигранти; азиатците са имигранти. Европейците обаче са експатриати, за да се отграничат по такъв начин от останалите етноси. "Имигранти" е термин, наложен за "по-низшите раси".

Американският ежедневник "Уолстрийт Джърнъл", най-разпространеното в света издание за финансова информация, е създал блог, посветен на живота на експатриатите. Наскоро в блога бе публикувана статия със заглавието: "Кой в крайна сметка е експатриат?" Ето и главните заключения: "Някои пристигащи са описвани като експатриати; други - като имигранти; а трети - просто като мигранти. Етикетът варира според социалната класа, страната, от която е родом човек, и икономическия статус. Всички хора с корени в западна страна са приемани за експатриати... Домашните прислужници с филипински произход са просто гости - независимо дали живеят на новото за тях място от десетилетия. Говорящите мандарин китайци на континента рядко са смятани за експатриати... Това е двоен стандарт, вплетен в официалната политика."

Ситуацията е същата по отношение на Африка и Европа. Най-добрите африкански специалисти не са смятани за експатриати, когато започнат работа в Европа: те са имигранти и точка по въпроса. "Работя за мултинационални организации и в публичния, и в частния сектор. И поради това, че съм чернокож или цветнокож, не съм достоен за названието "експатриат". Аз съм високо квалифициран имигрант - така ме наричат с оглед на политическата коректност", разказва африкански мигрирал служител. 

По-голямата част от белите хора отричат да имат каквито и да е предпочитания към привилегиите на расистката система. И защо не? Но в същото време е отговорност на всички останали да посочат и разобличат публично тези привилегии, които са част от остарялата расистка идеология за превъзходството на бялата раса.

/Превод с адаптация и съкращения./

 

Източник: 

Koutonin, M. R., Why are white people expats when the rest of us are immigrants?, in: The Guardian, 13 March 2015: http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/mar/13/white-people-expats-immigrants-migration 

Раздел: Дискриминацията е навсякъде

5.0/5 рейтинг (1 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon