infopass-logo
Demo

ЛГБТ дискриминация

Определяне на сексуалната ориентация. Хомофобия. Примери за дискриминация, базирана на сексуалната ориентация

ЛГБТ дискриминация
pixabay.com

Сексуалната ориентация е лична характеристика и част от идентичността на всеки един от нас. Тя обхваща целия диапазон на човешката сексуалност и важи еднакво за гейовете, лесбийките, бисексуалните и хетеросексуалните. Международни изследвания показват, че хомосексуалното, лесбийското и бисексуалното население е между 5 и 10% от общото население на света. Всеки има правото на равно третиране без дискриминация или тормоз заради неговата или нейната сексуална ориентация.

Трансджендър (от англ. transgender – трансполовост; да не се бърка с транссексуалност) означава половата идентичност на човек да не съвпада с неговия или нейния пол по рождение. Мъж може да се самоидентифицира като жена и обратното. Трансджендър е независимо състояние от сексуалната ориентация.

В много страни от Европейския съюз лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър (ЛГБТ) хора се сблъскват с постоянна дискриминация и тормоз във всекидневието си. Предразсъдъците и погрешното разбиране за хомосексуалността и за трансджендър хората допълнително подхранват нетолерантно отношение и поведение към тази общност.
ЛГБТ хората се сблъскват с дискриминация във всички сфери на социалния живот под формата на словесни и физически нападки и често сами избират да останат до голяма степен „невидими" поради страх от негативни последици.
В глобален план споразуменията на ООН включват сексуалната ориентация и половата идентичност в отворените списъци на застрашените от дискриминация. В момента законодателството на ЕС защитава лесбийките, бисексуалните и гей личностите от дискриминация, базирана на сексуалната ориентация – но само в областта на трудовата заетост. Трансджендър личностите са защитени от полова дискриминация единствено когато дискриминацията произтича от промяна на пола (директивата на ЕС за прилагане на принципа на равно третиране на мъжете и жените по отношение на достъпа и осигуряването на стоки и услуги).
Хартата на Европейския съюз за основните права (правата на всеки отделен човек в рамките на ЕС) забранява дискриминацията, основана на сексуалната ориентация. Трансджендър личностите са защитени от полова дискриминация в Хартата за основните права в съответствие с действащото право на Съда на справедливостта. Съдът на справедливостта (върховен орган на Съда на ЕС) е върховният орган в ЕС по отношение на европейското право.
Правото на представителите на ЛГБТ общността да не бъдат обект на дискриминация или тормоз е валидно при търсене и намиране на работа, условията на трудова заетост, достъпа до съоръжения, услуги, жилища, договори и членства в професионални или търговски асоциации.

Хомофобия означава страхът или омразата към хомосексуални, както и дискриминация и насилие срещу личност или група с реална или вменена хомосексуална ориентация. Хомофобията третира хомосексуализма като девиантно (отклоняващо се от общоприетите норми) поведение в обществото.

Примери за дискриминация, свързана със сексуалната ориентация:

 • Млад механик е тормозен на местоработата си, след като споделя с колега за своята хомосексуална ориентация.
 • На гей двойка е отказано да наеме къща, защото собственикът предпочита да я заеме на „традиционна" двойка.
 • Враждебна работна среда: Лесбийка е подложена на нецензурни шеги и коментари на работното си място. На коледното парти в офиса получава за подарък свещ във формата на пенис.
 • Уволнение на човек, който е подал оплакване за дискриминация.
 • Разпитване за сексуалните предпочитания от мениджър.
 • На мъж му е отказано обслужване и е наречен „педераст" от служител на хотел.
 • Организация за отглеждане на деца отказва да разгледа кандидатурата на мъж, защото е гей.
 • На жена й е отказано жилище от агент по недвижими имоти, когато тя споделя с брокера, че възнамерява да сподели жилището с любовницата си.
 • Жена, която е работила в търговска фирма, твърди, че е съкратена, след като ръководителят й открива, че е трансджендър (мъж-към-жена) и не иска да наема „откачалка". Тя е единственият съкратен работник и позицията й по-късно е обявена публично.
 • Трансджендър жена (мъж-към-жена) е била член на голф клуб в продължение на няколко години и е използвала дамските тоалетни през цялото това време. Един ден обаче й е казано от ръководството на клуба, че трябва да ползва само мъжките тоалетни.
 • Трансджендър жена (мъж-към-жена) кандидатства за работа като секретарка. Когато се явява на интервюто, мениджърът похвалва молбата й за нейната цялостност и изчерпателност. Интервюто протича добре до момента, когато кандидатката казва, че си е направила операция за смяна на пола. Работодателят рязко променя положителното си отношение към нея и й казва, че някои от клиентите биха се чувствали неудобно от трансджендър служител.

 

Източник: http://www.ciao.ch/f/racismes/infos/2470fb76bd8311de9e4e77a41ffcd0f1d0f1/5.2.%20plus2-en_raison_de_l-orientation_sexuelle/ 

Раздел: Видове дискриминация

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Коментари (1)

 • трансджендър

  трансджендър

  03 Януари 2015 at 14:37 |
  Добре дошли във bg.transgenderportal.info! Тук ще намерите множество полезна информация за Половата дисфория (ПД) и Хормонално заместителната терапия (ХЗТ). Ще се постараем да обхванем всички теми и да предоставим информация нужна както на хората с ПД така и за техните родители, близки и приятели. По-долу ще изясним някои от основните въпроси свързани със ПД. Ако сте наясно моля потърсете нужната ви информация в менюто.

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon