infopass-logo
Demo

Разходка по линията на тормоза

Разходка по линията на тормоза
Thomas Ricker, Flickr

Тормозът, независимо от конкретното му проявление, може да е смущаващ, страшен и много болезнен. Това не означава, че трябва да се опитвате да го търпите. ТОРМОЗЪТ не е нормална част от емоционалното съзряване на един млад човек.

Тормозът е крайно укоримо явление. Хубавото е, че той е нещо, на което хората се учат. Те не се раждат с желанието да тормозят и обиждат своите връстници. Това означава, че такъв тип поведение би могло да се потуши и определено има неща, които можем да направим, за да се справим с него:

− Научете повече за това какво представлява тормозът и споделете с други - вашите родители, приятели, учители, треньори. Много възрастни вярват, че да си тормозен е нормална част от живота, но това не е вярно! Бъдете промяната и научете хората, че тормозът не е нещо, което трябва да приемаме за даденост.

− Трябва да знаете, че не вие сте причината да ви тормозят. Хората, които го правят, имат съвсем различни подбуди. Те може да ви нагрубяват, обиждат и да ви карат да се чувствате незначими. Така обаче те ви контролират. Не им позволявайте да го правят!

− Не пазете случилото се за себе си. Кажете на възрастен! Много е трудно да спрете това явление сами. Родители, учители, директори, треньори, доброволци могат да ви помогнат.

− Напишете какво се е случило! Кой ви тормози? Как се случи? Кой какво направи? Кой видя?

− Да кажете на някого не означава, че клюкарствате. Целта на споделянето е да направим нещата по-безопасни и по-добри за нас и за нашите приятели.

− Бъдете смели. Всички знаем, че това е много трудно. Но смелостта често е единственото необходимо нещо, за да спрем тормоза. Ако се държите така, сякаш не ви е страх, имате много по-голям шанс да надвиете хората, които ви тормозят.

− Запазете спокойствие. Яростта или тъгата са допълнителни мотиватори за хората, които ви тормозят. Ако не реагирате по начина, по който те искат, може да се отегчат и да спрат.

− Игнорирайте хората, които ви тормозят. Опитайте се да игнорирате техните заплахи. Ако успеете да подминете думите, силата на човека, който ви тормози, изчезва. Когато не може да ви накара да се почувствате зле, той осъзнава, че методите му не работят и рано или късно се отказва.

− Ако и това не помогне, директно им кажете да спрат. „Как ще се почувстваш, ако някой постъпи така с теб?". Дайте им да разберат, че това, което правят, е нелепо.

− Не се опитвайте да се изправяте физически срещу хората, които тормозят вас или вашите приятели. В повечето случай това само ще влоши нещата. Ако тормозят някой ваш приятел, отидете при него и му помогнете да се отдалечи. Не влизайте в директни пререкания.

− Не си позволявайте да се превръщате в публика на подобни сцени. Ако не можете да помогнете, по-добре напуснете. Хората, които упражняват физически или психически тормоз, търсят публика. Ако стоите и ги гледате, вие им давате сила. Ако не можете да сте част от решението, не бъдете част от проблема.

− Бъдете добри приятели. Децата, които са обект на тормоз, винаги имат нужда от подкрепа. Придружавайте ги в междучасията и по пътя към училище.

− Присъединете се към клуб, отбор или група. Това е прекрасен начин да намерите нови приятели и върши особено добра работа, ако сте нови в училището.

− Не отвръщайте на хората, които ви тормозят, със същото. Вместо да помогне, това може още повече да влоши ситуацията.

− Когато сте сами в обществения транспорт, сядайте близо до приятел или възрастен. Ако е възможно, си намерете място в близост до шофьора.

Какво още може да се направи срещу тормоза?

Тръгвайте си по различно време.
Не носете скъпи вещи в училище.
Споделете своята история, потърсете помощ, подкрепа и информация на нашата Пл@тформа за Толер@нтност.
Уверете се, че детето, което е тормозено, е казало на възрастен. Предложете му да споделите заедно случилото се на специалист;
Ако не иска да говори с никого, предложете да говорите с някого вместо него.

Помнете:
Дръжте се с хората така, както искате те да се държат с вас. Застанете зад някого, който има нужда от помощ и когато на вас ви потрябва, някой също ще застане зад вас. Всеки има правото да бъде уважаван и отговорността да уважава другите!

Раздел: Тормоз / Кибертормоз

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon