infopass-logo
Demo

Как да се справим с тормоза в интернет

Няколко практични съвета

Как да се справим с тормоза в интернет
Geralt, Pixabay.com

Тормозът в интернет действа по механизми, които са лесно предвидими. Затова и противодействието му не е чак толкова трудно. Ако сте достатъчно дисциплинирани и спазвате предложените по-долу практически съвети, със сигурност ще се чувствате по-комфортно при следващия случай на тормоз в онлайн пространството.

 

• Не отговаряйте – дори да мислите, че това е правилно за момента, не започвайте разговор и не отговаряйте на съобщенията на хора, които ви тормозят. Авторите на такива съобщения искат да знаят, че са ви притеснили и разстроили. Възможността да се отегчат и да ви оставят на мира, ако не отговорите, е много голяма.
• Излезте офлайн – ако се почувствате лично засегнати, напомнете си, че може да изключите компютъра и телефона си по всяко време. Напуснете виртуалната реалност и я заменете с истинска за известно време.
• Уведомете вашия мобилен оператор или интернет доставчик – те могат да ограничат текстове, обаждания и онлайн съобщения от определени хора.
• Променете вашите координати за контакт – използвайте ново потребителско име, нова електронна поща, нов мобилен номер и ги споделете само с най-близки приятели. Това не означава, че се предавате или се отказвате от собствения си живот.
• Кажете на някого – ако ви притеснява, не го премълчавайте. Говорете с някого за това. Ако сте притеснени, че родителите ви няма да ви разберат, споделете притесненията си с приятел, учител или доброволец, на когото можете да имате доверие. Потърсете повече информация за подобни ситуации.
• Уведомете властите – ако съобщенията съдържат заплахи или по някаква друга причина сериозно са ви притеснили, уведомете властите. Отправянето на заплахи е противозаконно и властите могат да сложат край на това. Част от техните функции е да ви защитят и те определено знаят как се противодейства в ситуация като вашата.
• Пазете запис – не е нужно да четете съобщенията, но пазете техен запис с дата и час. Той може да послужи като доказателство, ако ви потрябва, и може да помогне на властите да разберат откъде идват съобщенията.

Раздел: Тормоз / Кибертормоз

1.5/5 рейтинг (2 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon