infopass-logo
Demo

Предразсъдъците при обслужване на клиенти

Езикът на тялото има значение

Предразсъдъците при обслужване на клиенти

Сигурно сте виждали неприличните гримаси на продавачка, която обслужва стари хора в магазина, в който работи. Това, за съжаление, далеч не е единственият пример за нетолерантно отношение към клиенти. Предразсъдъците имат много голяма роля и в търговията

Подобни случки са често срещано явление в болници, детски градини и държавни институции в България. Служителите често издават неприязънта си към хора от малцинствата, към възрастните или просто различните от тях хора.

Вместо да се фокусират върху правилата на търговията или на услугата, която съответните служители предлагат, те отдават прекалено голямо значение на етноса, цвета на кожата или други характеристики на техния клиент, които в случая нямат никакво значение.

Замислете се, има ли значение дали си млад или възрастен когато си купувате прясно мляко от магазина? Или пък дали сте хомо- или хетеросексуален когато отивате на ортопед? Не, разбира се! Ако човек си плаща за услугата и се държи според правилата на съответната институция, той има право да получи нещото, за което е отишъл там.

За да се случи това обаче, не трябва да премълчаваме гримасите на служителите. Важно е да говорим и изразяваме мнението си. Ако се страхуваме от това, нищо не пречи да потърсим подкрепа от другите клиенти с езика на тялото. Контактът с очите много често помага.

Ако не вие, а друг е жертва на дискриминационно отношение в магазина, можете да помогнете. Говорете срещу предубедеността и фанатизма, без значение срещу кого са насочени. Проблемът на другите почти винаги е и наш. От това зависи в какво общество живеем!  

Раздел: Общи случаи

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon