infopass-logo
Demo

Вътрегрупов фанатизъм

Утвърждавайте своята гордост

Вътрегрупов фанатизъм
http://pixabay.com/

Понякога подмятанията и обидите в групата, в която фиктивно принадлежите могат да бъдат най-неприятни и язвителни..Ето и няколко кратки примера как може дори хората , с които се предполага, че имаме най-близки черти се отнасят към нас.

20-годишен афроамериканец, студент в колеж в Южна Каролина споделя: "Аз съм бил наричан "Oreo" през целия си живот:" или „ти си черен отвън, но бял отвътре", или: "Ти си толкова бял!".

Чернокожа гимназистка в Пенсилвания отива с плитки на училище и седейки в кафенето, чува други чернокожи ученици да говорят на висок глас за нея: "Тя наистина си въобрази, че е черна." Студентката споделя, че често е наричана "твърде бяла" от други чернокожи.

Някои местни американци споделят истории, в които разкават, че са обвинявани от своите връстници за "твърде местни". Същото се случва и с някои латиноамериканци, които споделят как други латиноамериканци ги обвиняват, че са "твърде етнически."
Аналогично, много от гей учениците се оплакват, че са възприемани като "прекалено женствени" или "твърде ексцентрични" от другите гейове.

Утвърдете гордостта си: "Горд съм да бъда афроамериканец, винаги съм бил и винаги ще бъда."

Отговорете с въпроси. Възразете против стереотипите в затворения кръг от хора по същия начин, както бихте постъпили със стереотипите в по-широка група: "Какво означава това -"прекалено"? Не разбирам какво искате да кажете?"или: "Къде започва "твърде етническото"?

Стигнете до корена на проблема. Много обиди във фиктивните групи всъщност са разпространяване на расистки и сексистки стереотипи. Посочете, че обвиненията, че сте "твърде женствен" или "твърде гей" подкрепят и насърчават сексизма и хомофобията. Всичко, което наранява или маргинализира един член на група, наранява или маргинализира всички членове на тази група

Раздел: В училище Училище за толерантност

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Коментари (1)

  • Венцислав

    Венцислав

    08 Октомври 2014 at 02:27 |
    Дадени са чудесни примери с различните етноси. Всеки има правото да бъде това, което се чувства. За съжаление не забелязах да е даден пример и за бели момчета или момичета, които са наричани "мляко" или " моцарела" от представители на други етноси, което е нарастващ проблем в редица училища не само в америка, но и в западна европа. В тази връзка не смятам, че статията е обективна, а авторът/авторката можеше да се постарае повече и да не кара белите да се чувстват като нежелани от организациите за защита на правата на човека.

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon