infopass-logo
Demo

Инатливи далечни роднини

Разликата в ценностите може да стане нетърпима

Инатливи далечни роднини
Nathan Congleton, Flickr

Срещите с далечни братовчеди, които виждате едва веднъж на няколко години винаги носят странно чувство на неувереност. В годините на пубертета хората се променят толкова бързо, че понякога е трудно да ги познаем само след няколко месеца. А какво остава за години?

В такива ситуации сблъсъците на младежки субкултури са много вероятни. Едни младежи се влекат от музика и кино, други от спорт, трети от дискотеки, цигари и алкохол.

Представете си, че ви оставят с далечен ваш братовчед за 2 седмици при дядо ви на село. Дядото е толкова далеч от разбиранията и на единия, и на другия, че по никакъв начин не може да ви помогне да се разберете.

Всичко остава на вас и вашите способности да контролирате ситуацията. На първо място трябва да се справите с битовите си различия – лягане късно, ставане рано, хигиенни навици и така нататък.

След това идва по-сложното – възможността да проведете нормален разговор по ежедневни теми. Тук може да се очаква и сблъсък на ценностните ви оценки за различни традиции, субкултури и модели на поведение.

Ако това се случи, не забравяйте следните съвети:

Опишете какво се случва

Дефинирайте обидата или различието и опишете модела на поведение. „Всеки път, когато разказваш расистки шеги, се засягам. Някои хора може да се смеят, но на мен не ми допадат тези шеги . Помолих те да не говориш така в мое присъствие , но ти продължаваш."

Опишете как се чувствате

"Аз те ценя много. Винаги ми е било приятно да прекарваме заедно времето си на село. Чудя се защо продължаваш да ме дразниш с коментари и шеги, които не смятам за смешни."

Апелирайте за запазване на семейните връзки

„Моля те, не създавай ненужни бариери помежду ни. Много ми се иска да продължим да бъдем приятели"

 Задавайте въпроси

"Аз искам да имаме добри отношения. Какво трябва да направим по въпроса, според теб?"

Раздел: В семейството

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon