infopass-logo
Demo

Ексцентрични доведени роднини

Какво се случва, когато сблъскваме едни семейни ценности с други

Ексцентрични доведени роднини
Geralt, Pixabay.com

Чарът на живота се крие в неговата изменчивост. Един ден сме щастливи, друг – не. Един ден семейството ни е задружно, на друг – не. Каквото и да ни се случва обаче, ние винаги учим. Благодарение на премеждията в живота си ставаме по-добри хора. В настоящата статия обръщаме внимание на едно от най-стресовите събития в развитието на децата и младежите – появата на доведени роднини.

С обединяването на две семейства в едно винаги идват редица предизвикателства. Не само на битово ниво. Понякога сблъсъците между деца и доведени роднини са на ценностна основа. Тогава е и най-опасно, тъй като целостта на новото семейство се крепи на система от ценностни разбирания.

Сблъсъците са толкова по-тежки, колкото по-напреднали в развитието си са децата в семейството. Доведеният баща на 17-годишната Мира от Разлог не харесва рокерската субкултура и открито изразява неприязънта си към всички хора, които се числят към нея.

Мира пък живее с роккултурата от 13-годишна, а от няколко месеца си има и нов приятел – с дълга коса, кубинки, татуировки и мотор! Представете си ситуацията, в която измислената ни героиня е принудена да стои всяка вечер на една маса с доведения си баща. 

Същият този баща, който не пропуска да каже колко „луди" и „глупави" са рокерите, стига телевизорът да му е дал повод за такъв коментар.

Решаването на подобни проблеми минава през задължителната намеса на другия родител. Ако наистина се стремим към изграждането на здраво семейство, не следва да отбягваме спречкванията на ценностна основа. Семействата са единни, защото разбират и уважават желанията и стремежите на членовете на малката общност, в която живеят.

Обяснете семейните си ценности. Вашият семеен партньор или неговото семейство може да харесват подобен тип „хумор" като част от семейната култура. Обяснете им защо това не е част от вашето семейство; опишете им как принципи като толерантност и уважение са водещи в семейните ви взаимоотношения и нагласи.

Определете граници. Въпреки че не можете да промените разбиранията и нагласите на новите членове на семейството си, можете да ограничите тяхното поведение в собствения си дом.

Отстоявайте позицията си. Изисквайте от новите членове да показват същото уважение, което вие и вашите деца показват към тях. В случай, че не се съобразяват, ги наказвайте. Разбира се, не прекалено жестоко. Целта ви е да заздравите семейството си и да го направите истински единно и задружно, а не обратното.

Раздел: В семейството

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon