infopass-logo
Demo

Вече не е смешно

Толерантността през погледа на един пораснал младеж

Вече не е смешно
Magikphil, Pixabay.com

С годините човек променя не само външния си вид. Брадата, смяната на цвета на косата и появата на първите бръчици са само външния израз на дълбоката промяна, която всеки от нас преживява в житейския си път. Често се случва порасналият тийнейджър да намрази навиците и привичките, които е имал като малък.

Бях млад, но това не е извинение. Приятелската ми компания ми беше съставена предимно от момчета, които обичат да се наливат с бира. Грубите, сексистки шеги бяха нещо нормално за нас. Осъзнавах, че не е правилно да използвам езика на омразата навсякъде, но бях свикнал с него. На моменти не ми правеше никакво впечатление какви глупости говоря и колко неуместно бих могъл да изглеждам пред околните. 

Няколко месеца след като започнах професионалното си развитие в международна бизнес компания ме поканиха на изискано парти с много специални гости. Хора, които бяха твърде различни от стандартното ми обкръжение. За да се включа по-лесно в разговорите, споделих една от бруталните расистки шеги, на които моите приятели се смееха много.

Последва пълно мълчание. Един-двама от гостите се подсмихнаха нервно, но като цяло нямаше никаква реакция. Почувствах се като идиот и дори не намерих сили да се извиня. След тази случка си взех доста поуки. Вече изобщо не приличам на човека, който бях, а подобни шеги не влизат в репертоара ми.

Следващата работа и новото ми семейство съвсем ме отдалечиха от старите ми приятели. Грубите ми сексистки коментари останаха в миналото, а с тях и младежката ми наивност. И сега обаче – 20 години по-късно – съм засрамен от ужасните маниери, които съм имал.

Има ли смисъл да чакаме 20 години, за да осъзнаем поведението си? Защо трябва да съжаляваме за нещо, което се е случило толкова отдавна? По-добре е да действаме сега и да не оставяме нещата на времето.

Извинете се веднага

"Не знам какво си мислех. Извинявам се и се надявам, че не съм повлиял на настроението Ви тази прекрасна вечер".

Реванширайте се

"Има ли нещо, което мога да направя или как мога да се реванширам пред вас? Добрите взаимоотношения с Вас са важни с мен".

Научете урока

Не го правете отново, дори и ако сте в компания, която намира такива "шеги" за смешни. Изберете шеги, които са интересни, без да са сексистки, расистки или обидни за някого.

Превод и адаптация по www.tolerance.org

Раздел: В семейството

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon