infopass-logo
Demo

Български Хелзинкски Комитет

Независима неправителствена организация за защита правата на човека

 Български Хелзинкски Комитет

Българският хелзинкски комитет (БХК) е независима неправителствена организация за защита правата на човека: политически, граждански, културни, социални. Акцент в работата е отстояването на правата на най-уязвимите групи: малцинства, хора в неравностойно положение, лишени от свобода, деца, жени.

На 17 април 2011 г. група привърженици на ВМРО, съпроводени от фенове на бургаски футболни отбори, нападнаха молитвения дом на бургаския клон на „Свидетелите на Йехова". На видеозапис, разпространяван в интернет, се виждат ужасяващи сцени на побой, нанасян от млади хора върху посетителите на храма. На записа се вижда как докато трае нападението други млади хора на улицата пред храма развяват червено-черни знамена с надпис „ВМРО", пеят песни и скандират лозунги срещу „сектата Свидетели на Йехова". Български хелзинкски комитет призова Прокуратурата да проведе пълно и щателно разследване на този инцидент, като разследването се фокусира върху дискриминационния мотив - за да може българското правораздаване най-сетне да докаже, че то разследва и наказва сериозно престъпленията, мотивирани от етническа или религиозна омраза.


През изминалата година словото на омраза към етнически, религиозни и сексуални малцинства продължи да доминира в някои медии. Разбира се, прояви на враждебна реч имаше и на много други места - включително в медии, подписали Етичния кодекс на българските медии. Етичните комисии в печатa и в електронните медии, както и Съветът за електронни медии, се провалиха в това да се противопоставят енергично на словото на омразата. Работещата саморегулация на медиите е един от ключовете към свободата на изразяване, ето защо комисиите следва отговорно да изпълняват функ-циите си и да се самосезират при всеки случай на масови нарушения на точки от Етичния кодекс - не само по отношение на слово на омразата и дискриминация, а и по отношение на точност, презумпция за невинност, смесване на редакционно и платено съдържание.

Линк: http://www.bghelsinki.org/bg/temi/ezikprestpleniya-na-omrazata/

Раздел: Речта на омразата и българските НПО Реч на омразата

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.

chat icon