infopass-logo
Demo

"Племето" (The Tribe, 2014)

Толкова много истински думи - без диалог и субтитри

Този филм е на езика на жестовете; няма субтитри или дублаж - защото любовта и омразата не се нуждаят от превод.

„Заслушай се в глухите" е социална кампания на 19-тия Международен София Филм Фест и Фондация „Заслушай се". Тя има за цел да допринесе за социалното включване на хората с увреден слух в българското общество.

На 4 април в Дома на киното в София „тихото общество" ще има възможността да обсъди със свои чуващи гости действителността, в която живеят нечуващите в България и предизвикателствата, пред които се изправят всеки ден.

Повод за това дава ексклузивната прожекция на филма Племето - зашеметяващ дебют на украинския режисьор и сценарист Мирослав Слабошпицки, един от акцентите в програмата на тазгодишния фестивал.

Слабошпицки е съумял да създаде изключително смел и необичаен филм с дълги сцени, които превеждат зрителя през коридори и лабиринти от човешки взаимоотношения, но и през изблици на необуздани действия. 

Не това обаче е главното достойнство на филма. Заснет сред учениците от училище за глухонеми, Племето прекосява техните неподправени лични светове, в които няма място за дублаж или субтитри. И в същото време това е може би "най-приказливият" филм, представян някога без превод на толкова много публики в различни страни.

Въпреки това Племето е открай докрай ярък, увлекателен и истински завладяващ. Личната история в него може да грабне всички ни от самото начало:
Глухонемият Сергей постъпва в специализирано училище за глухонеми. На новото място той трябва да открие своя път в училищната йерархия, като редовно се сблъсква със случаи на престъпления и проституция. Това е неговата среща с Племето. Сергей участва в няколко грабежа и бързо се издига високо в организацията. Запознава се с Анна – една от любовниците на Шефа, и неволно нарушава всички неписани правила на племето.
Режисьорът предлага на зрителите завладяващо пътуване, което ги връща към нямото кино и разчитайки на визуалната грамотност и интуицията, им предлага да усетят силата на историята чрез езика на тялото и чрез емоциите. Превърнал се в абсолютен фестивален фаворит за 2014 година и определен като „свеж и революционен филм" на територията на съвременното кино, Племето е истинско предизвикателство за публиката.
Дискусията за предизвикателствата пред глухите хора в нашето общество е повод да се представи и една благотворителна кампания на Фондация „Заслушай се", чиято цел е да се създаде модерен Национален център за жестови услуги в България. Центърът ще предоставя два основни вида жестов превод на представителите на тихата общност – онлайн чрез видеовръзка и чрез съдействие на място. По този начин ще се преодолеят комуникационните бариери и ще се направи общодостъпно общуването за глухите хора в България.
 
Източници:
Янева, Д., Заслушай се в глухите - призив на София Филм Фест, март 2015: http://www.gnezdoto.net/fakti/1246-zaslushai-se-v-gluhite-priziv-na-sofiq-film-fest 
ПЛЕМЕТО/THE TRIBE, Украйна-Холандия, 2014, 130 мин: http://siff.bg/index.php?page=movies&id=2416&lang=bg 
Clarke, D., The Tribe review: No dialogue, no subtitles but plenty of talk, in: The Irish times, 23.03.2015: http://www.irishtimes.com/culture/film/the-tribe-review-no-dialogue-no-subtitles-but-plenty-of-talk-jdiff-2015-1.2146997 

Раздел: Филми Новини

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.