infopass-logo
Demo

Знаете ли коя е Темпъл Грандин? (Temple Grandin, 2010)

"Светът има нужда от най-различни умове!"

Знаете ли коя е Темпъл Грандин? (Temple Grandin, 2010)

„Не съм като останалите хора. Аз мисля в образи", казва за себе си Темпъл Грандин. Вълнуваща история с Клеър Дейнс в главната роля за пътя на дете, диагностицирано с аутизъм, което се превръща в ценен експерт в своята област. 

Темпъл Грандин, на която са поставили диагноза аутизъм още като дете, през 2010 г. говори в лекция на TED за това как работи нейният ум - споделя способността си да "мисли в картини", което й помага да разрешава проблеми, с които невротипичните умове може би не биха се справили. Според нея светът има нужда от хора от спектъра на аутизма: визуални мислители, мислители в схеми, вербални мислители и всякакъв вид умни деца-чудаци.

Биографичният филм на режисьора Мик Джаксън е разработен по мотиви от книгата за живота на Темпъл Emergence: Labeled Autistic и разгръща по великолепен начин историята на едно момиче, което успява да преодолее ограниченията, които състоянието й е поставяло, за да получи докторска степен и да се превърне в един от най-големите експерти по животновъдство. Тя открива своя интерес към животните още като дете при посещенията си в ранчото на своите леля и чичо. Проговаря едва на 4-годишна възраст и има затруднения в общуването с хората около нея чак до завършване на средното си образование. Огромна подкрепа в преодоляване на нейните затруднения й оказва майка й, както и някои от учителите й.

Момичето опознава света, като събира и свързва в ума си картините, които вижда в обкръжаващата я среда - и на практика мисли не с думи, а в образи. Тя заменя общуването с хора за живот, отдаден на грижата за животните, като развива хуманни методи за грижа за добитъка, отглеждан за месо.

Нейната интелигентност и ексцентричният й начин на общуване хвърлят нова светлина върху наложените представи за аутизма. Останала неразбрана през целия си живот от близки, родители и учители, в същото време Темпъл успява да даде на всички тях ценни уроци за живота. Тя изпъква във всички етапи на училището и в крайна сметка става отличник на випуска и защитава докторат.

Темпъл Грандин e създателката на т. нар. "машина за прегръдки", широко разпространено средство в наши дни за облекчаване на стреса при децата-аутисти; а нейният хуманен проект за лечение на едрия рогат добитък в преработвателните предприятия е предмет на няколко книги и е спечелил награда от организацията "Хора за етично отношение към животните" (РЕТА). Въпреки предизвикателствата при общуване с хората тя надмогва техния страх и неохота да говорят с нея и успява да ги спечели на своя страна. Грандин променя облика на чисто "мъжката" индустрия с едрия рогат добитък със създадените от нея хуманни методи за третиране и икономичността на нейните открития.

Днес Темпъл Грандин е професор в Колорадския университет и широко известен говорител по темите за аутизма и отношението към животните.

 

 

 

 

Източници:

Видеолекция на Темпъл Грандин, TED, 2010: http://www.ted.com/talks/temple_grandin_the_world_needs_all_kinds_of_minds?language=bg 

Grandin, T., Scariano, M., Emergence: Labeled Autistic, First Warner Books Printing: 1996: http://www.barnesandnoble.com/w/emergence-labeled-autistic-temple-grandin/1030518542?ean=9780446671828 

Temple Grandin, TV movie, 2010, Plot Summary: http://www.imdb.com/title/tt1278469/plotsummary?ref_=ttmi_stry_pl 

Раздел: Филми

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.