infopass-logo
Demo

Урагана (The Hurricane, 1999)

Несправедливото обвинение в убийство на един от шампионите в американския бокс - по истински случай

Урагана (The Hurricane, 1999)

По автобиографията на американския боксьор Рубин Картър - Урагана (The Sixteenth Round: From Number 1 Contender To #45472, 1974 г.) и по книгата Lazarus and the Hurricane: The Freeing of Rubin "Hurricane" Carter от 1991 г. на Сам Чейтън и Тери Суинтън.

Историята на Урагана, популярна по целия свят от едноименния хит (1975 г.) на Боб Дилън, се разказва и в тази незабравима сага. Рубин Картър - Урагана (Дензъл Уошингтън) е горд и многообещаващ шампион по бокс.

През 1966 година, на върха на славата си той е обвинен несправедливо в убийство и осъден на 20 години затвор. Почти десетилетие след процеса един тийнейджър се запознава с издадените мемоари на Урагана и го посещава в затвора. След като Рубин губи поредния шанс да обжалва присъдата, момчето убеждава своите настойници да съдействат за ново разглеждане на делото. Около него се сформира малка група поддръжници, които полагат неимоверни усилия и твърдо отказват да прекратят борбата за свободата на Картър - в резултат на което справедливостта побеждава, макар и двадесет години по-късно...

Този забележителен филм разказва действителната история за победата на един шампион и за несломимостта на човешкия дух. Той е изграден върху мотивите на две книги - спомените на боксьора и неговата романизирана биография. Придържащ се към документалната сила на фактите и прецизно пресъздаващ необикновената съдба и образ на знаменития някога боксьор, филмът звучи като обвинение към една съдебна система, допускаща не само грешки, но и шокиращи прояви на несправедливост по расов признак. 

 

Източник:

Урагана, за филма: http://kino.dir.bg/film.php?id=1368

Раздел: Филми Лични истории

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.