infopass-logo
Demo

"Спалня №5" (2014)

Цената на държавния нихилизъм в домовете за деца, лишени от родителска грижа

Разтърсващ документален филм на Иван Кулеков за една човешка история от домовете за деца в България. 

В късометражния филм 35-годишният Владислав Генов разказва за ужасите, които е преживял през седемте години, прекарани в дома за деца, лишени от родителска грижа, в с. Бърдарски геран, Врачанско. В момента дъщерята на Владислав също е в такава институция и той се бори да я вземе при себе си: защото за него е непоносимо един ден да излезеш от такъв дом в широкия свят и да осъзнаеш, че не насилието и посегателството над тялото ти и психиката ти са норма за живот, че има и добро, и хубаво на този свят.

Кулеков, автор и оператор на филма, разказва, че почти във всички домове са се извършвали престъпления, защото по Наказателния кодекс сексуалното насилие на деца до 14 години е престъпление. „През 2001 година в България е имало 35 хиляди деца в тези домове. 35 хиляди деца, само тази година! Представи си 20 години назад или 30 години и 10 години напред – това са стотици хиляди деца, които са минали през тези домове и на повечето от тях се е случвало точно това." Кулеков допълва, че според Института по социални дейности и практики на всеки пет деца от домовете, едно е било сексуално насилвано, а половината от децата, с които са правени интервюта, са били свидетели на подобно насилване. 

Български Хелзинкски комитет обобщава своите наблюдения от институциите за деца от последните две години в доклада "Деца, лишени от свобода в Централна и Източна Европа: между наследството и реформата" (2014), достъпен онлайн тук: http://ow.ly/HVWy6.

Раздел: Филми

5.0/5 rating 1 vote

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.