infopass-logo
Demo

"Великите дебатьори" (2007)

Вдъхновяваща история за раждането на дебата като форма и неговото влияние

Филмът под режисурата на Дензъл Уошингтън разказва историята на дебатите в САЩ и за утвърждаването на този формат, който се използва все по-широко в днешния образователен процес с цел да насърчи в младите хора самостоятелното мислене и отстояването на себе си и собственото мнение. - Във време, когато дискриминацията е официална, расизмът е болест и линчът е ежедневие, вдъхновен учител води отбор от цветнокожи оратори на състезание по дебати и неочаквано, побеждавайки всички, стигат до финала срещу белите шампиони от Харвард.

1935 година, Маршал, Тексас. Социалният активист, оратор и професор по английски от университета за чернокожи "Уайли" Мелвин Толсън със смел дух призовава талантливите студенти да формират дебатиращ отбор в състезание по полемика. Първоначалната му цел е скромна – група от най-умните възпитаници срещу цветнокожи екипи от другите колежи. Но когато отборът му побеждава най-добрия "цветен", стремежите се покачват до предизвикателство към националния "бял" шампион от Харвард. Ако те приемат, дебатът ще бъде първият в историята на цветнокожи срещу бели.

В отбора на Толсън са четирима индивидуалисти: Хенри Лоуи, прям и откровен младеж, чиито години в четене на книги са оставили богатство от познания по всички теми; Саманта Брук е единствената жена, която вярва, че този опит ще й послужи за кариера, като я издигне до третата чернокожа адвокатка в Тексас. Джеймс Фарър Джуниър е 14-годишен феномен, чиято етика и точност са шлифовани от баща му – професор и свещеник в Уайли. Хамилтън Бърджес е консервативен и стеснителен във всеки спор. По време на шампионата четиримата състезатели са обвързани в лични и семейни отношения. Заредени от успеха с ентусиазъм и устойчивост срещу препятствията, те имат крайна цел – да постигнат безпристрастно признание в една страна, в която още няма закон за това. Финалът е пред цяла Америка в радиомрежата....

"Държавата харчи пет пъти повече за обучението на едно бяло дете, отколкото за едно цветнокожо. Това означава по-добри тетрадки за едното, отколкото за другото. Това е срамно. Моят опонент казва, че днес не е времето, белите и цветнокожите да посещават един и същи университет. Да споделят едно общежитие. Да ходят в едни и същи класни стаи. Добре, ще бъдете ли така любезни, да ми кажете кога ще дойде този ден? Утре? Следващата седмица? След 100 години? Никога? Не, времето за справедливост, времето за свобода и равенство е винаги и винаги е сега!"

"Хулен. Има дума за вас. От латинската "нигер" – опозорен, очернен. Винаги е там, нали? Дори в речника. Дори в речта на черния професор. Някак "черен" винаги е равно на провал".

"Знае ли някой кой е Уили Линч? Някой? Вдигнете ръка. Никой? Той е бил жесток робовладелец в британските колонии от Карибския басейн. Господарите от Вирджиния имали трудности в контролирането на своите роби, така че изпращат господин Линч да "преподава" своите методи. Думата "линчуване" идва от неговото име. Методите му са много прости и двойнствени: "дръж роба физически силен, но психически слаб и зависими от господаря. Пази тялото, владей съзнанието".

 

Източници:

Мавродиева, И., „The Great Debaters" – филм за историята на дебатите и на влиянието им в САЩ, 18.11.2013 г.: https://mavrodieva.wordpress.com/2013/11/18/the-great-debaters-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0/ 

Романова, З., Великите дебатьори, БНТ: http://bnt.bg/filmi-i-serialii/igralni/velikite-debat-ori 

Раздел: Филми

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.