infopass-logo
Demo

Лични истории

Луиза Мей Олкът - изборът да си писателка в "мъжки времена"

Луиза Мей Олкът - изборът да си писателка в

За малките жени, феминизма и избора да бъдеш себе си

Вероятно малко са онези от вас, които, когато чуят името на Луиза Мей Олкът, могат безпогрешно да го свържат с някоя от нейните творби. Затова пък романите й „Малки жени", „Добри съпруги", „Малки мъже" и „Синовете на Джоу" са така популярни, че дори днес, 147 години след написването на първия от тях, рядко се среща човек, който да не е чувал за историята на семейство Марч – история, за която самата Олкът ще признае, че е вдъхновена от собствения й живот, макар съдбата й да се оказва напълно различна от тази на героите в романите й.

Раздел Лични истории

"Пустинно цвете" от Уерис Диъри

Невероятното пътуване на едно номадско момиче през пустинята

"Пустинно цвете" описва истинската история за живота на сомалийката Уерис Диъри. Книгата е разтърсващ разказ за невероятната сила на една жена, която на 5-годишна възраст е лишена по особено жесток начин от своята женственост заради чудовищен местен ритуал и която накрая, след множество обрати на съдбата, завладява световния моден подуим и се превръща в символ на женствеността.

Раздел Книги Лични истории

Урагана (The Hurricane, 1999)

Урагана (The Hurricane, 1999)

Несправедливото обвинение в убийство на един от шампионите в американския бокс - по истински случай

По автобиографията на американския боксьор Рубин Картър - Урагана (The Sixteenth Round: From Number 1 Contender To #45472, 1974 г.) и по книгата Lazarus and the Hurricane: The Freeing of Rubin "Hurricane" Carter от 1991 г. на Сам Чейтън и Тери Суинтън.

Раздел Филми Лични истории