infopass-logo
Demo

Дискриминацията е навсякъде

Дискриминация на работното място, свързана с профсъюз

Тази форма на дискриминация e обичайна практика в някои компании. Това е метод, който работодателите използват с цел да предизвикат съществуването на профсъюзи в рамките на компанията, възнамерявайки да спре всяко искане към управлението.

Раздел Дискриминацията е навсякъде

Дискриминация на обществени места

Eдна от най-често докладваните видове дискриминация

Отказът на достъп до нощни заведения е една от най-често докладваните видове дискриминация на обществени места, но не я изчерпва, а само демонстрира палитрата от възможности да се изолира една група в общуването й с мнозинството като не се допуска в различни сгради, офиси, къмпинги, хотели,  заведения за обществено хранене и развлечения.

Раздел Форми на дискриминация Дискриминацията е навсякъде

Проява на расизъм

В какво се изразява расизмът

Расизмът може да се изразява открито чрез:
   • расистки шеги
   • обиди
   • подмятания
   • пропаганда на расистки идеологии
   • насилствени действия на омраза и др.

Раздел Дискриминацията е навсякъде

Дискриминация при жилищно настаняване

Да живее свободното движение на хора в Европейския съюз

Получаването на жилище, което е подходящо за нас и е на цена, която можем да си позволим, е наше право по рождение; всички имаме нужда от добро място за живеене.

Раздел Дискриминацията е навсякъде

Дискриминация на работното място

Дискриминация преди, по време и след наемане

На работното място дискриминацията е неравенство и/или тенденциозно отношение към някои хора, дължащо се на техния произход, име, пол, физически данни или техните философски, политически възгледи и др., което не е обвързано с тяхното трудово представяне и постижения.

Раздел Форми на дискриминация Дискриминацията е навсякъде

Какво е тормоз?

Едно име за много неща

Жертва на тормоз може да бъде всеки и във всяка възраст. И вие сте били жертва на тормоз в училище, вкъщи или в интернет, ако някой ви е блъскал или удрял или ако са ви се подигравали, говорили са зад гърба ви или са ви обиждали. Никой няма правото да ви наранява или да ви кара да се чувствате зле. Ако ви тормозят, не е нужно да се опитвате да се справите сами – можете да поговорите с някого, в повечето случаи това действително помага.

Раздел Дискриминацията е навсякъде

Нетолерантност сред приятели и съседи

Защо се оказва, че по-често сме нетолерантни към близките си, отколкото към непознати?

Някои хора казват, че са по-склонни да простят нетолерантното отношение между приятели, отколкото сред семейството си или в публичния живот; което позволява много забележки в приятелска среда да си останат без отговор. „Лиза си е такава" - са свикнали да казват всички в приятелската компания, - „тя никога няма да се промени". Така това се превръща в извинение да не говорят откровено помежду си. Позволявате ли подобни нагласи да ви спират да изразите мнението си пред хората?

Раздел Дискриминацията е навсякъде

Дискриминацията, скрита в значението на думите

Защо хората от бялата раса се наричат експатриати, когато живеят и работят извън родината си, а хората от всички други раси се наричат имигранти?

В речника на човешката миграция все още съществуват йерархични думи, създадени с цел да поставят белите хора над всички останали. Една от тези останали думи на скрита дискриминация е думата "експатриат".

Раздел Дискриминацията е навсякъде

Нетолерантно поведение в училище

Какво друго можем да научим в училище, освен уроци по различните предмети?

Училището е място, където ни учат не само на геометрия и граматика, но и на изграждане на общност и социално взаимодействие.

Раздел Дискриминацията е навсякъде

Нетолерантност у дома

Когато имаме проблеми с най-близките ни роднини

Как да говорите открито с най-близките ви хора, с тези, които обичате най-много - независимо дали става въпрос за отделен случай на нетолерантно отношение или за модел на поведение?

Раздел Дискриминацията е навсякъде

Нежелана поща

Не се предавай – отговаряй!

Много от нас получават нежелани „шеговити" имейли, изпратени от приятели или колеги. Лесбийки и гейове, мюсюлмани, католици, евреи, хора с увреждания, републиканци, демократи, представители на всякакви раси и етноси, блондинки и хора с наднормено тегло: мишените на такива „шеговити" имейли са безброй.

Раздел Дискриминацията е навсякъде

Тормоз във виртуалното пространство

Ново поле за изява на агресорите

 

Кибертормозът или виртуалният тормоз може да се случи на всеки по всяко време в интернет и най-често в социалните мрежи, където човек се свързва с приятели, общува с познати и колеги.

Раздел Форми на дискриминация Дискриминацията е навсякъде