infopass-logo
Demo

На гости на третата планета

Не забравяйте да обръщате внимание на нуждите на хората

На гости на третата планета
seriykotik1970, Flickr

Хората се променят независимо какво правим. Важно е да оценяваме по достойнство промените в живота им и да даваме достатъчно свобода да преценят кое е добро за тях и кое не.

Семейна двойка посреща в апартамента си свой бивш съученик, който не са виждали от години. Тримата са били част от една компания в университета и мъжът се обадил първо на тях, като разбрал че ще идва в града.

По време на сладкия вечерен разговор домакинът на няколко пъти предлага алкохол на госта си по стара българска традиция. Гостът обаче така и не се поддава на студените изкушения от хладилника на своя домакин.

На сутринта, за учудване на домакина, неговият гост отказва дори чаша кафе. Какво бе, ти да не си станал мормон (бел. ред. – религиозно течение, основано в САЩ)? – пита мъжът своя гост в опит да бъде забавен.

Мъжът в действителност се оказва мормон, а чак тогава домакините разбират, че преди 5 години след бригада в САЩ техният приятел се е оженил за жена, изпълняваща мисионерската си мисля в различни региони на страната.

Бъдете проактивни

Преди да пристигнат гостите, разберете дали имат някакви специални диетични ограничения или други нужди. По тактичен начин споделете битовите традиции и практики, които имате и които могат да ги засегнат.

Обърнете внимание

Обърнете внимание на тънкостите на общуването. Колебанието от страна на гостите преди хранене например може да Ви подскаже, че гостът има нужда от миг спокойствие за мълчалива молитва.

Ако смятате, че трябва да задавате въпроси, се фокусирайте върху поведението, а не върху вярванията. "Иване, ти си пийваше в университета? Спрял ли си сега?".

Приемете информация без излишни коментари

Ако някой откаже едно нещо, предложете му друго - без излишни изводи или умозаключения. "А искаш ли безалкохолна напитка?" или, "Имаме и мляко, и сок?" Бъдете толерантни и гъвкави. Стремете се да предразположите човека, а не да го съдите.

Раздел: Сред приятели и съседи

5.0/5 rating 1 vote

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.