infopass-logo
Demo

Нисък, дебел и грозен

Външният вид като основание за проява на агресия

Нисък, дебел и грозен
Ed Yourdon, Flickr

Заглавието на статията не трябва да ви стряска. В нея не говорим нищо, което не се изказва в училище всеки ден – по много пъти и на много хора. Действителността е такава, но това не означава, че трябва да свикваме с нея.

Тийнейджърите най-често се притесняват от външния си вид. Емоционалната зрялост или обема натрупани знания рядко вземат превес над желанието на младите хора да изглеждат добре. Затова и една обида по отношение на външния вид засяга много повече, отколкото каквото и да било друго подмятане от съучениците.

Обиди за теглото, облеклото и външния вид могат да окажат много силно негативно влияние върху самочувствието на нападаните деца. Последствията върху психиката им могат да са такива, че те никога да не се съвземат от крайно негативното отношение на съучениците им.

„Децата наистина могат да бъдат зли понякога" – така започва разказа си ученичка от Плевен при първата й среща с училищния психолог. Вече няколко месеца новите й съученици не спират да говорят колко дебела и недобре изглеждаща е.

А всичко започна след като пих хапчета против алергия – продължава тя. Никога не съм била дебела, не знам какво стана – нито ням много, нито нищо.

Никога не можем да знаем какви са причините за проблемите на млад човек с теглото. А дори и нищо да не се крие зад затлъстяването, не сме ние хората, които да ги съдим.

Ако и вие попаднете в ситуация, в която ви нагрубяват заради начина, по който изглеждате, задължително обърнете внимание на следното:

Реагирайте спрямо грубиянина

Някои хора намират сила в това да "притежават" своя идентичност. За тях отговор може да бъде: "Харесвам тялото си такова, каквото е." или "Това съм си аз и се чувствам комфортно със себе си." Когато ви тормозят, практикувайте неагресивни начини да отговаряте - използвайте духовити и хумористични или с остроумни отговори.

Създайте си безопасна среда

Стойте близо до приятели или възрастни. Запознайте ги със случващото се. Ученици, учители и други хора често са готови да се изправят заедно срещу такова отношение. Ако сте заедно, винаги е по-лесно.

Раздел: В училище

5.0/5 rating 1 vote

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.