infopass-logo
Demo

Нетолерантни родители

Да научим мама и татко на толерантност

Нетолерантни родители
damonnofar, Pixabay.com

Не само родителите могат да бъдат пример за подражание. Децата понякога са даже по-добри. Родителите ни не са имали възможност да живеят в нашето време и много често не са се срещали с хора от толкова различни култури и разбирания за света.

Историята на Петко

Такъв е случаят на Петко – ученик в Национална Априловска гимназия в Габрово. Още от 13-годишен той ходи по международни обмени и се среща с какви ли не хора. Говори много добре английски, което е основното му предимство в комуникацията с чужденците.

Сестрата на Петко е с 10 години по-голяма и от дълги години е напуснала родния си дом, подобно на повечето хора завършили средното си образование в балканското градче.

Майка му и баща му са изключително трудолюбиви хора, които правят всичко възможно да го отгледат по най-добрия начин. Времето, в което живеят обаче, е различно. За тях Европейската интеграция е Томислав Дончев, а човешките права – нещо, което е непознато в шивашката фабрика, в която и двамата работят.

Една вечер Петко забелязва, че баща му нарича пет пъти „мангал" защитника на националния отбор на Франция Патрис Евра.

И аз не го харесвам, тате. Но това пак не го прави мангал – отговаря остроумният ни герой, който с думите си веднага кара баща си да се замисли върху казаното.

Лидерът в теб

Не премълчавайте и вие подобни съждения на вашите родители. Винаги си струва да им обърнете внимание когато говорят и правят неща, които не отговарят на собствените ви принципи. Запитвали ли сте се защо трябва винаги родителят да е по-силният? Едва ли ще намерите отговор на този въпрос докато стигнете до края на статията. Вместо това се съсредоточете върху това, което можете да направите.

А то е, че можете промените нагласите на родителите си по много въпроси. Важното е да ги убедите. Убеждението идва с факти и аргументи, а те самите - с много знание и любознателност. Разговорът с родителите ви по теми, които са трудни за тях, ще ви изгради като силни и отговорни личности. Това е пътят към лидерството, следвайте го! 

 Още съвети

Изкажете мнението си без да отговаряте грубо. Повторете казаното, като промените или нарочно пропуснете ненужни расови или етнически описания: „Какво направи след това служителят в общината, мамо?" или „Да, и на мен ми харесват как играят кубинците" са добър пример.

Обърнете се към родителските ценности. Спомнете си принципите, на които родителите ви са ви учили. „Тате, винаги си ме учил да се отнасям към хората с нужното уважение. Дали е коректно да наричаме така футболиста?".

Предизвикайте дискусия: Попитайте ги „Защо мислиш така?" и обяснете гледната си точка – „Знаеш ли, според мен не е точно така". Опитайте се да намерите основата на взаимното разбирателство - „Можем ли и двамата да се съгласим, че това не е коректно?".

Раздел: В семейството

5.0/5 rating 1 vote

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.