infopass-logo
Demo

На борба със собствените ни предразсъдъци

С тях е най-трудно

На борба със собствените ни предразсъдъци
Nemo, Pixabay.com

Да обясняваме на другите за толерантността винаги е лесно. Още по-лесно е да укоряваме хората, през чието поведение прозират дискриминационни принципи и нагласи. Трудното идва в момента, в който осъзнаем, че ние самите сме предубедени спрямо други хора. А още по-трудно е, когато осъзнаем това в разговор с наш приятел.

23-годишната студентка Милена е принудена сама да отглежда своята племенница. Родителите на малкото момиче са заминали на гурбет в Гърция и не са се прибирали в София повече от година.

След изморителна вечер в кафенето, в което Милена работи почасово, двете сядат да вечерят. Лельо – обръща се малкото момиче към нашата героиня – днес бях на третата си тренировка по баскетбол в училище. В отбора има поне 3-4 лесбийки. Сигурна съм! Много ме оглеждат докато се преобличам, това добре ли е?

Оф...и това ли... – помисли си нашата героиня. Уча, работя, гледам малката, а сега и с лесбийки трябва да се разправям. Ами ако и тя стане такава, какво ще я правя?

Отговорът на подобен въпрос е много лесен. Същото, каквото сте правили и до момента. Измислената ни героиня е обяснимо напрегната от общия стрес, под който е поставена. Тя не е виновна, че на главата й са се натрупали толкова много неща, но не трябва да забравя, че продължава да носи отговорност за развитието на племенницата си.

Ако и вие изпаднете в подобна ситуация, по-добре не отговаряйте на момента. Възможно е да изречете нещо, за което после ще съжалявате. Ако наум ви идват хомофобски квалификации, по-добре не ги споделяйте. Запазете ги за себе си и вижте как ще се развият нещата. В това време можете да направите следното, за да се справите с предубежденията си:

Потърсете мнение и съвет. Потърсете помощ от роднини, които да ви помогнат в борбата с предубежденията. Семейства, които си помагат в подобни ситуации, често са по-здрави и задружни.

Поемете ангажимента да научите повече. Образованието, влиянието и правилната осведоменост са ключови фактори при променянето на начина на мислене. Създайте такава среда за себе си.

Бъдете постоянни. Изберете си дата от календара – няколко седмици или месеца напред от този ден – и я отбележете. Когато този ден дойде, помислете върху всичко, което сте научили и по какъв сте се променили. Не забравяйте да оцените и какво още можете да постигнете. Потърсете и мнението на някой друг за поведението си.

Раздел: В семейството

5.0/5 rating 1 vote

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.