infopass-logo
Demo

В семейството

Нетолерантни родители

Да научим мама и татко на толерантност

Не само родителите могат да бъдат пример за подражание. Децата понякога са даже по-добри. Родителите ни не са имали възможност да живеят в нашето време и много често не са се срещали с хора от толкова различни култури и разбирания за света.

Раздел В семейството

На борба със собствените ни предразсъдъци

С тях е най-трудно

Да обясняваме на другите за толерантността винаги е лесно. Още по-лесно е да укоряваме хората, през чието поведение прозират дискриминационни принципи и нагласи. Трудното идва в момента, в който осъзнаем, че ние самите сме предубедени спрямо други хора. А още по-трудно е, когато осъзнаем това в разговор с наш приятел.

Раздел В семейството

Мама и речта на омразата

Какво да правим, ако детето ни използва омразно слово

Децата възприемат изключително лесно моделите за поведение на възрастните. Не само тези на родителите си. В периода на активното си емоционално и физическо израстване децата опознават всички аспекти на света, в това число и предубеденото и нетолерантно поведение на съседите, политиците и други личности, с които те са се срещнали през деня. Тук идва тежката и отговорна задача на родителя.

Раздел В семейството

Ексцентрични доведени роднини

Какво се случва, когато сблъскваме едни семейни ценности с други

Чарът на живота се крие в неговата изменчивост. Един ден сме щастливи, друг – не. Един ден семейството ни е задружно, на друг – не. Каквото и да ни се случва обаче, ние винаги учим. Благодарение на премеждията в живота си ставаме по-добри хора. В настоящата статия обръщаме внимание на едно от най-стресовите събития в развитието на децата и младежите – появата на доведени роднини.

Раздел В семейството

Инатливи далечни роднини

Разликата в ценностите може да стане нетърпима

Срещите с далечни братовчеди, които виждате едва веднъж на няколко години винаги носят странно чувство на неувереност. В годините на пубертета хората се променят толкова бързо, че понякога е трудно да ги познаем само след няколко месеца. А какво остава за години?

Раздел В семейството

Обиди по братски

С годините идва и отговорността

Помните ли времето, в което играехте безгрижно вкъщи с малкото си братче или сестричка и чакахте спокойно родителите ви да се приберат? За съжаление детските години си отиват много бързо, а на тяхно място идва отговорността.

Раздел В семейството

Вече не е смешно

Толерантността през погледа на един пораснал младеж

С годините човек променя не само външния си вид. Брадата, смяната на цвета на косата и появата на първите бръчици са само външния израз на дълбоката промяна, която всеки от нас преживява в житейския си път. Често се случва порасналият тийнейджър да намрази навиците и привичките, които е имал като малък.

Раздел В семейството