infopass-logo
Demo

Предай нататък! Истинската история зад филма (Pay It Forward, 2000)

Да предадем доброто нататък, започвайки от себе си!

Предай нататък! Истинската история зад филма (Pay It Forward, 2000)

Какво е общото между самотна майка, учител по социални науки, бездомна клошарка, момче, пристрастено към дрогата, закъсал с колата си човек, отчаяна от живота млада жена, която се кани да скочи от моста, и населението на цели няколко американски щата? Всички те са част от схемата "Предай нататък" - от простичкия план на едно дванадесетгодишно годишно момче за по-добър свят, който впоследствие прераства в мащабно движение, разпростряло се на няколко щата.

Един учител дава на своите ученици задачата: „Измислете начин да промените света и го направете!" На "първо четене" звучи непостижимо. Така изглежда и за седмокласниците във филма, но само преди да се замислят.

Измислете начин да промените света и го направете!

На едно от децата (Хейли Джоеул Осмънд) му хрумва идеята за проекта "Предай нататък". Измисля начин да промени света – всеки трябва да намери трима души, за които да направи по едно добро дело. Но първо трябва да се вгледа по-внимателно в хората около себе си, да ги опознае така, че да разбере от какво имат нужда - макар самите те да не осъзнават истинските си нужди... И после? После трябва да помоли хората, на които е помогнал, „да предадат нататък", да помогнат безкористно на други трима нуждаещи се. Така за кратко време светът ще бъде променен.

Най-забележителното е, че когато режисьорката Мими Ледър решава да екранизира едноименната книга на Катрин Райън Хайд от 1999 г., това движение е вече факт благодарение на фондацията "Предай нататък" и актовете на благотворителност като част от веригата лека-полека се разпростират из все повече щати. 30-ти април започва да се отбелязва като ден на оценяване на положителния ефект от тези актове на доброта (http://payitforwardday.com/). Само за изминалата 2014 година във веригата на предаване нататък са се включили хора от 70 страни, 36 американски щата и 41 града и целта им е била да вдъхновят над 5 милиона добри дела по целия свят!

Може би ви звучи утопично и твърде невъзможно. И все пак думите на това домашно кънтят: Измислете начин да промените света и го направете! "Предай нататък" е един добър начин да бъдеш полезен на някого, да направиш добро дело, да промениш света... поне своя свят – хората около теб. 

Филмът на Мими Ледър разказва в същото време и личната история на всеки от нас - за изборите, които трябва да направим, за да живеем добре и смислено; за това колко е важно да се вглеждаме отвъд предразсъдъците си към различните хора - били те бездомни, самотни майки, присрастени към алкохола или наркотиците, потенциални самоубийци... Защото тъкмо хората, които обществото отхвърля, са жертвите на всички онези пропуснати шансове да направим добро, да бъдем толерантни към различията; да бъдем хора с хората.

 

Раздел: Научете повече

5.0/5 rating 1 vote

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.