infopass-logo
Demo

Научете повече

"Теория за всичкото" (The Theory of Everything, 2014)

Изключителната битка на един брилянтен ум срещу смазващата болест

Когато Стивън Хокинг започва да следва физика в Кеймбридж, неговото бъдеще изглежда многообещаващо и бляскаво. Той е физик по призвание и талантът му бързо е забелязан и насърчен от неговите преподаватели; в начинанията му го подкрепя и еднокрасиво момиче, което високо го цени като човек. Всичко е прекрасно, докато животът му не се преобръща от ужасна диагноза.

 

Раздел Научете повече

Предай нататък! Истинската история зад филма (Pay It Forward, 2000)

Предай нататък! Истинската история зад филма (Pay It Forward, 2000)

Да предадем доброто нататък, започвайки от себе си!

Какво е общото между самотна майка, учител по социални науки, бездомна клошарка, момче, пристрастено към дрогата, закъсал с колата си човек, отчаяна от живота млада жена, която се кани да скочи от моста, и населението на цели няколко американски щата? Всички те са част от схемата "Предай нататък" - от простичкия план на едно дванадесетгодишно годишно момче за по-добър свят, който впоследствие прераства в мащабно движение, разпростряло се на няколко щата.

Раздел Научете повече

Тийм Хойт: да подариш криле на детето си

Тийм Хойт: да подариш криле на детето си

Невероятната история на един баща, който помага на своя парализиран син да почувства радостта от движението

Някой попитал Рич какво ще бъде първото нещо, което би направил, ако стане чудо и той не е вече парализиран. „Много съм мислил за това – казал Рик чрез компютъра си. – Първо мислех, че сигурно ще изляза навън, за да тичам или да играя бейзбол. Но всъщност това, което искам най-много, е да стана от инвалидната количка, да сложа баща си в нея и поне веднъж в живота си да мога аз него да побутам."

Раздел Научете повече

Сблъсък на култури, поколения и характери в тазгодишния София Прайд Филм Фест

Сблъсък на култури, поколения и характери в тазгодишния София Прайд Филм Фест

Безплатни прожекции, предхождащи ежегодното шествие София Прайд - всяка вечер от 22 до 26 юни в обновеното филмотечно кино Одеон

За четвърта поредна година почитателите на седмото изкуство ще могат да видят селекция от най-добрите филми на гей и лесбийска тематика от целия свят. София Прайд Филм Фест 2015 ще отведе зрителите на вълнуващо пътешествие през различни исторически периоди, контрастни култури и сложни социални теми. От 60-те години на миналия век до днес; от Техеран, през уелската провинция, до Ню Йорк; от борбата за физическо оцеляване до стремежа към равни права.

Раздел Научете повече

Кой е истинският Рейнман?

Кой е истинският Рейнман?

Или историята на Ким Пик, геният-аутист, вдъхновил киношедьовъра от 1988 г. "Рейнман"

Ким Пик става известен още като човекът-компютър - неговите феноменални способности привличат вниманието дори на учените от НАСА, които работят върху създаването на изкуствен интелект. Той е един от петдесетината гении в целия свят, страдащи от „синдрома на учения", който превръща мозъка в уникално хранилище за информация.

Раздел Научете повече

"Странна случка с куче през нощта"

История от първо лице за едно петнадесетгодишно момче със синдром на Аспергер

Кристофър Джон Франсин Буун, главният герой на романа, е петнадесетгодишно момче от английския град Суиндън, графство Уилтшир, което обаче е различно от повечето момчета на неговата възраст. Кристофър описва себе си като "математик с известни поведенчески затруднения" и макар че няма установена точна диагноза, бележките от книгата препращат към синдрома на Аспергер, високофункционалния аутизъм или "синдрома на учения". 

Раздел Научете повече

Докосващата история на "Недосегаемите" (The Intouchables, 2011)

Докосващата история на

Как се научаваме да приемаме нещата, които не можем да променим

Недосегаемите разказва истинската история на Филип Позо ди Борго, заможен мъж от френската висша класа, който е имал всичко, което поиска, преди да се парализира вследствие на инцидент и да загуби съпругата си, болна от рак. Принуден да седи в инвалидна количка и неспособен да се справя сам в живота си, Филип загубва желанието и волята си да живее и е на ръба на самоубийство. Но точно в този труден момент среща Дрис, беден цветнокож мъж, който току-що е излязъл от затвора.

Раздел Научете повече