infopass-logo
Demo

Да споделя ли проблема си с приятел?

Когато някой говори открито за своите психични проблеми...

Да споделя ли проблема си с приятел?

Някои хора не могат да преминат през първото препятствие: да говорят освободено за психическия проблем. Ако имаш такъв проблем, то е най-вероятно, защото чувстваш срам от признаването му. Притесняваш се от приятелите си? Страх те е да не ти поставят етикети?
Не е нужно да споделяш с приятелите си, ако не се чувстваш убеден в това. Някои казват, че е полезно да си направиш списък с плюсове и минуси- удачно ли е или не е да споделиш с приятел проблема си.

Въпреки, че може да е трудно, разговорите с близки приятели могат да бъдат важни и за двете страни. Споделяйки еднократно по същество за проблема , няма да е нужно да давате разяснения, защо проявявате дадено поведение или защо нямате желание за нещо и т.н.

Дори и ако не говорите повторно на същата тема, имайки проблема на открито означава, че повече не трябва да се притесняваш дали няма да го споменеш без да искаш или как да оправдаваш лекарства или записани часове (срещи) някъде. Също така може да обясни защо се държиш по определен начин или защо не искаш да излизаш навън или да говориш с тях.

„Исках приятелите ми да знаят, така че... да не се напрягат да ме разберат, ако се държа странно. Не мисля, че ако просто ги игнорирам... би ми помогнало."

Как да кажа на приятелите си?

Избери приятел, на който вярваш, като първи човек, на когото можеш да споделиш. Помисли за начин, по който можете да говорите за психическия ти проблем без никой от вас да се чувства неудобно.

Обмисли как можеш да подходиш в началото или просто импровизирай. Избери време и място, където и двамата се чувствате комфортно- тихо или шумно, на закрито или не;
усамотено или публично място(например в кафене или бар);

Можеш да се свържеш с приятеля си по телефона или да му пишеш, но ако го направиш, постарай се след това да говориш с него очи в очи. Някои хора реагират драстично при такива новини.
Хората са различни- можеш да очакваш всякакви реакции. Не се смущавай от първоначален шок. Въпреки че психическите проблеми са често срещани, това може да бъде първия път, когато някой говори открито за такъв пред тях. Може да се почувстват неудобно и да не знаят как да реагират. Това може да е така, защото се притесняват за теб или защото се сещат за нещо от собствения им опит.
Повечето хора не са особено запознати с психично-здравните проблеми, така че може да е добра идея да опишеш проблема на приятеля си, но не го/я претоварвай. Важно е да разкажеш за съществото на проблема, обосновавайки се с реални примери.

Как да реагирам, когато разбера за проблема на приятеля ми?

Ако си приятел на някой с психичен проблем, сигурно си загрижен за него. Най-важното нещо е да подчертаеш, че си все още техен приятел и това няма да се промени при никакви обстоятелства. Прояви физическа близост- прегърни го или му хвани ръката, за да почувства подкрепата ти.

Съобрази се с приятеля си. Удобно ли им е да му задаваш въпроси или предпочита да смените темата и да говорите за нещо друго? Не обещавай неща, които няма да можеш да изпълниш. Помисли как можеш да му помогнеш по най-добрия начин?

Как да подкрепя приятеля си?

„Един път приятелят ми разбра, че бях взел свръхдоза и се обади в Бърза помощ, но никога не ме е съдил или критикувал действията ми."

Хората с психични проблеми често имат нужда от различен вид подкрепа от приятелите си.

„Казаха ми, че мога да им се обадя, когато имам нужда от тях."

Най-ценната подкрепа, която можеш да осигуриш, е просто да бъдеш на място- да изслушаш и отговориш. Хората наистина оценяват приятелите си, които са отделили от времето си, за да се свържат с тях, да ги посетят или да ги поканят.

Психичните проблеми са до такава степен неправилно разбрани, че единствено, когато някой разбере проблемът ти, и продължи да те приема и да държи на теб, прави нещо изключително важно, за да подпомогне възстановяването ти.

„Приятелят ми се обаждаше, говорехме за нормални неща, изпращаше ми писма, дори излизахме заедно няколко пъти."

Приятелят ти не търси професионален психолог и не очаква нищо повече освен твоята привързаност и подкрепа като приятел. Някои хора с психически проблеми искат да се върнат обратно към „нормалното" отношение с приятелите си, колкото се може по-бързо и това може да означава да продължавате да се смеете и да се забавлявате заедно. Не искат да бъдат идентифицирани с проблема си, дори и ако трябва да адаптирате някои от дейностите, които сте правили заедно.

„Не знаех колко често да я питам „как си" (особено пред други хора)".

Въпреки всичко, когато някой настоява, че е „добре", може действително да са в изключително лошо състояние. Могат просто да имат нужда да поговорят с някой или дори да се нуждаят от професионална помощ. Мъжете често не са склонни да говорят за емоционалните си проблеми.

Практическа помощ също би била от полза. Чистене, пазаруване и основни домакински задачи изглеждат невъзможни за някой, който е в труден момент. Друг вид практическа помощ е чрез намиране на информация – например, за терапии, организации, и други услуги.

Ако се чувстваш по-комфортно, предлагайки практическа помощ, отколкото емоционална подкрепа, обясни го на приятеля си. Важно е, че приемаш техния проблем, дори и ако не говориш много за него.

Раздел: Училище за толерантност Приятели В търсене на подкрепа

0.0/5 рейтинг (0 гласове)

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.