infopass-logo
Demo

Кампания „Движение за език без омраза”

Младежка кампания за човешките права онлайн

Кампания „Движение за език без омраза”

• Профил на организацията

Кампанията „Движение за език без омраза" e инициирана и се ръководи от Съвета на Европа, но включва основно национални кампании в държавите-членки на Съвета на Европа.
Главен координатор на „Движение за език без омраза" за България е Национален център "Европейски младежки програми и инициативи" - до самото му закриване на 31 юли 2014 г.; негов правоприемник по координащата дейност от 1 август 2014 г. е Министерството на младежта и спорта.

Идеята на кампанията не е да ограничи свободата на изразяване онлайн, нито да накара всички да са учтиви един с друг. Тя е насочена срещу езика на омразата онлайн във всичките му форми, включително и тези, които най-много засягат младите хора като киберизмамата и киберомразата. Кампанията се фокусира върху обучение за човешките права, върху младежкото участие и медийната грамотност. Целта ѝ е да ограничи езика на омразата и да предотврати расизма и дискриминацията във всичките им онлайн форми.

 

• Тип на подкрепата, която можеш да получиш

Подкрепа може да ви бъде оказана, като директно разкажете своята история или опита на свой познат, като споделите посланието си, както и като поискате съвет по даден казус. Освен това можете да се възползвате от следните онлайн обучителни инструменти:

Онлайн наръчник за Кампанията: този наръчник е за всеки, който иска да се включи в Кампанията. В него можете да намерите необходимата информация за Кампанията и нейните медийни инструменти, както и конкретни практически и методологически съвети за правене на онлайн кампании.

Обучителен модул за език на омразата: този инструмент ще ви помогне да научите в подробности какво е език на омразата и да можете да го идентифицирате онлайн. Модулът дава основни познания за езика на омраза и проявата му онлайн.

Наръчник за училищни кампании: ако сте ученик или учител в средно училище, този онлайн наръчник ще ви помогне да популяризирате кампанията и да предприемете необходимите действия в училищна среда. В него са описани методи за дискусия на онлайн езика на омраза с учениците, как да се включите в европейско състезание между средните училища, посветено на проблемите за речта на омразата онлайн или киберизмамите, как да представите онлайн инструментите на Кампанията сред учениците.

 

• Време и място, в което можеш да получиш подкрепа

WWW.NOHATESPEECHMOVEMENT.ORG е онлайн платформа за всеки, който иска да се включи в Движението за език без омраза. Тук можете да качите личното си послание или изявление, касаещи езика на омраза. Този сайт е основната платформа на кампанията, отворена за широката публика и съдържаща свидетелства, включително лични видео записи и снимки.

WWW.HATESPEECHWATCH.ORG е онлайн база данни, в която се събира, модерира и обсъжда съдържание, изпълнено с омраза. Екип от модератори наблюдава платформата, за да гарантира, че няма да има технически проблеми и да задава темите за обсъждане според интересите на онлайн аудиторията.

 

• Дейности, в които можеш да се включиш

За повече информация или въпроси, можете да пишете на секретариата на Кампанията на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

За информация и въпроси относно кампанията в България, моля пишете на националния координатор на Кампанията на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Раздел: Местни организации

5.0/5 rating 1 vote

Коментари (1)

  • Марио Дичев

    Марио Дичев

    12 Април 2017 at 14:48 |
    Езикът на омразата реално погледнато е с първооснова още през Античността.В почти всички хроники на ранно Елинските и РанноРимските летописци има редове с расистки и културни стереотипи за "варварските народи"и с възхвала на Елада и на Рим като "Люлките на Цивилизацията",което говори за надменност и за фалшиво върховенство.А всички знаем,че едни от първите народи всвета са били цветнокожите населения на Азия,Африка и на двте Америки.Именно на тях дължим голяма част от познанията ни за Природата.При по-обстойни проучвания описаните влегендите и преданията им събития и явления са удивително сходни с нашите фолклорни вярвания,с много малко разлики.Това че е имало и има напреднали Европейски Цивилизации,част от които сме и ние като корени,не означава непременно да възприемаме бялата ни раса за по-
    висша от другите раси.

Остави коментар

Вие коментирате като гост. Допълнителен логин отдолу.